Cik vērts ir valsts augstākais apbalvojums? Internetā pārdod Triju zvaigžņu ordeni (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Triju Zvaigžņu ordenis.
Triju Zvaigžņu ordenis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai dabūtu Triju zvaigžņu ordeni, nevajag būt izcilam Latvijas pilsonim. Pietiek ieiet sludinājumu portālā, kur atradīsies gan pirmās brīvvalsts laikā, gan mūsdienās gatavoti ordeņi - vēsta LNT Ziņas.

No 250 eiro par pirmskara laikā kaldinātu līdz 1 200 eiro par mūsdienās izgatavotu - summas, par kādām pārdod ordeņus, mēdz būt dažādas.

Viens no pārdošanā esošajiem ordeņiem savulaik piešķirts dzejniekam Vitautam Ļūdēnam. Dzejnieka meita Laima Ļūdēna par notikušo ir šokā un noliegusi, ka būtu tā, kura pārdod šo ordeni. Tas esot kāds kolekcionārs, kuram ordeni viņa atdāvinājusi.

"Mēs šo situāciju nevaram vērtēt, vien pateikt, ka tā ir piemiņa ģimenei un liels novērtējums no valsts puses," teica ordeņa kapitula loceklis Gaidis Andrejs Zeibots, piebilstot, ka "iedziļināties šajos jautājumos kā Ordeņa kapitulam nav ne tiesību, ne pilnvaru."

Spriežot pēc likuma, nekas nav pārkāpts - valsts apbalvojumus pēc apbalvotās personas nāves nav jāatdod un tāpat nav strikti pateikts, ka to nedrīkst pārdot, vēsta LNT Ziņas.

Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieks un Latvijas Nacionālās pretošanās kustības dalībnieks Jānis Rožkalns ir neapmierināts par šādu situāciju: "Ja valsts pirmajām personām būtu šī pašapziņa, tad tas būtu tikai loģiski, ka šāds punkts likumā būtu, jo tas jau valstij ir liels kauns, ka šos apbalvojumus pārdod ūtrupē."

Jānis Rožkalns gan mēģina skaidrot, kāpēc tā iznācis.

"Mēs zinām, ka šodien nav vairs solīdi teikt – latviešu valsts. Ir jāsaka Latvijas valsts. Ja latviešu valsts vairs nav, tad ordenis tiek devalvēts. Otra puse, – tie latviešu cīnītāji un patrioti ļoti daudzi ir nonākuši ļoti smagos sadzīves apstākļos. Iedomājieties, ja tāds cilvēks, kuram izšķiras – dzīvot vai mirt. Veselība sagrauta, naudas nav, plauktā stāv Triju zvaigžņu ordenis, par kuru var dabūt 500… 1000 eiro. Te nu ir tā izšķiršanās," LNT Ziņām pastāstīja ordeņa lielvirsnieks.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu