VM aicinās pašreizējo valdību skatīt jautājumu par mediķu atalgojuma palielināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Veselības ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Daina Mūrmane-Umbraško atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc preses konferences, kurā informēja par ārkārtas medicīnisko situāciju Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālajā centrā.
Veselības ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Daina Mūrmane-Umbraško atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc preses konferences, kurā informēja par ārkārtas medicīnisko situāciju Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālajā centrā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ņemot vērā radušos neskaidrību par to, kad darbu varētu sākt jauna valdība, Veselības ministrija (VM) jautājumu par mediķu atalgojuma palielināšanu rosinās skatīt esošajai valdībai, aģentūrai LETA sacīja ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Daina Mūrmane-Umbraško.

Viņa atgādināja, ka VM sagatavojusi informatīvo ziņojumu, kurā aprēķināts nepieciešamais finansējums, lai mediķu atalgojumu 2019., 2020. un 2021. gadā palielinātu par 20%.

Mūrmane-Umbraško norādīja, ka ministrija lūgs Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) iekļaut valdības sēdes darbakārtībā informatīvo ziņojumu par mediķu atalgojuma palielināšanu. Viņa pieļāva, ka informatīvo ziņojumu valdība varētu skatīt nākamnedēļ.

Pēc VM pārstāves paustā, kaut arī iepriekšējā valdības sēdē Kučinskis norādīja, ka mediķu atalgojuma jautājums pēc būtības jāskata jaunajai valdībai, patlaban situācija mainījusies, ņemot vērā, ka attiecīgajā sēdē vēl nebija zināms, ka premjera amata kandidātam Jānim Bordānam (JKP) neizdosies izveidot valdību.

Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka vispirms jautājums par mediķu atalgojumu jāskata valdībā, bet pēc tam VM sāks sarunas ar Finanšu ministriju (FM) par nākamajiem soļiem, lai nomierinātu mediķus, kuri joprojām uzticīgi strādā valsts veselības aprūpes sistēmā. "Svarīgi, lai mediķi iegūtu garantijas vai vismaz pārliecību, ka solījumi, kas izteikti, nākamgad tiks realizēti," sacīja VM pārstāve.

Viņa arī sacīja, ka patlaban izskatās, ka nākamais gads varētu sākties ar pagaidu budžetu, un šī iemesla dēļ VM runās ar FM un 13.Saeimas komisijām par to, kādas iespējas normatīvu līmenī pastāv, lai rastu finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai ar janvāri.

Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka tradicionāli esošā kārtība paredz - ja nav pieņemts budžets, janvārim tiek atvēlēta 1/12 daļa no šī gada budžeta. Viņa gan piebilda, ka esošā kārtība paredz arī izņēmumus, līdz ar to VM lūgs rast veselības aprūpes darbiniekiem nepieciešamo finansējumu. Par šo jautājumu VM nekavējoties sāks diskusijas ar FM, piebilda Mūrmane-Umbraško.

Jau ziņots, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) aicina 13. Saeimu, Ministru kabinetu un Veselības ministriju (VM) steidzami radīt stingras politiskās garantijas mediķu atalgojuma palielināšanai.

Šāda rīcība LVSADA ieskatā nepieciešama, lai stabilizētu situāciju valsts veselības aprūpes sektorā un turpinātu veidot kvalitatīvu, drošu un ilgtspējīgu veselības aprūpes pakalpojumu sistēmu.

Saskaņā ar VM aprēķiniem, lai nodrošinātu plānoto darba samaksas pieaugumu un samaksu par virsstundu apmaksu nākamgad nepieciešami 103 miljoni eiro. Vienlaikus padomes lēmumā pausts, ka papildus nepieciešami vismaz 90 miljoni eiro nākamgad, 177,6 miljoni eiro 2020.gadā, kā arī 281,4 miljoni eiro 2021.gadā. 103 miljoni eiro saistīti ar to, ka atalgojums jāpalielina ne tikai VM, bet arī citu resoru ārstniecības personām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu