Problēmas laukos - iestājoties aukstam laikam, gaidāms ūdens trūkums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ziemas ainava Alūksnes novadā. Ilustratīvs attēls.
Ziemas ainava Alūksnes novadā. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš pavasara valdošā sausuma dēļ daudzviet Latvijā trūkst ūdens akās, un līdz ar auksta laika iestāšanos lauciniekiem būs vēl grūtāk sagādāt ūdeni.

Ziņas par zemu ūdens līmeni akās un izžuvušām akām saņemtas no visiem Latvijas reģioniem. Dažās lauku sētās trūkst arī dzeramā ūdens.

Saimniecisko darbu veikšanai nepieciešamo ūdeni dažviet ved no upēm, ezeriem un dīķiem, bet līdz ar ūdenstilpju aizsalšanu ūdens iegūšana kļūs sarežģītāka.

Turklāt, sasalstot zemes virskārtai, ūdens līmenis akās var vēl vairāk pazemināties. Ja ziema būs auksta, bez spēcīgiem siltuma viļņiem un lietavām, ūdens trūkums turpināsies arī nākamā gada pirmajos mēnešos.

Sinoptiķi prognozē, ka tuvākajās diennaktīs gaisa temperatūra pazemināsies nedaudz, bet nākamās nedēļas vidū iestāsies lielāks sals un termometra stabiņš vietām - galvenokārt valsts austrumu daļā - var noslīdēt zem -10 grādiem.

Tā kā sniega būs maz, pamazām sasals zemes virskārta, gaidāma arī dīķu, ezeru un dažu upju aizsalšana.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem šogad tikai janvārī un aprīlī nokrišņu daudzums sasniedzis normu, pārējie mēneši bijuši sausāki nekā ierasts. Šis gads Latvijā ir viens no sausākajiem un siltākajiem meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Upēs turpinās mazūdens periods.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu