"Sputnik Latvija" tekstus izplata anonīmu "Facebook" lapu tīkls

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas propagandas medija Sputnik materiālus Latvijā izplata savstarpēji saistītu anonīmu Facebook lapu tīkls - vēsta LTV raidījums de facto.

LTV izpētījis, ka vismaz astoņas sociālā tīkla lapas izplata Sputnik Latvija radītus materiālus. Tie, piemēram, ir konti "Ko apskatīt Latvijā", "Ko darīt Rīgā" un "Latvija 3.14".

Lapas šķietami veidotas, lai stāstītu par Latviju un Rīgu, un publicē tūristiem saistošu informāciju, taču parādās arī pa kādai saitei uz rakstu, kuru avots ir Krievijas valsts aģentūra Sputnik.

Kopējais sekotāju skaits lapām ir teju 37 000 cilvēku.

Visas lapas ir anonīmas, proti, tās slēpj to, kas ievieto saturu un kas pārvalda. Visas šķietami veltītas kādam neitrālam tematam un ar to acīmredzami piesaista sekotājus.

Ir ne tikai it kā tūrismam veltītas lapas, bet arī konts ar receptēm un ēdienu fotogrāfijām, kas ik pa brīdim dalās ar saiti uz Sputnik rakstu par kādu problēmu Latvijas pārtikas nozarē.

Raidījums norāda, ka, piemēram, lapa Retro Latvija pārsvarā publicē padomju Rīgas foto, bet dažreiz "iepilina" arī Sputnik rakstus. Dažus rakstus uzsvērti izplata pat ne viena, bet vairākas lapas - piemēram, ar kritiku pret filmu "Tēvs nakts" vai ziņām par Latvijas pilsoņiem, kas atvēruši restorānu Krimā.

Sputnik Latvija galvenais redaktors Valentīns Rožencovs sarunā ar raidījumu atzina, ka Sputnik tiešām izmanto šādas lapas savu materiālu popularizēšanai, taču norādīja, ka ar to nodrabojas nevis redaktors, bet sociālo mediju speciālisti.

"Tā ir ierasta un normāla satura promotēšana sociālajos tīklos. Ja būtu kaut kāda reklāma vēl, bet tās nav. Mēs nepārkāpjam nekādus likumus – nedz Facebook, nedz Latvijas, nedz Krievijas," sacīja redaktors.

LTV atgādina, ka Latvijas uzņēmumu reģistrs atteica Sputnik masu informācijas līdzekļa reģistrāciju, un Sputnik Latvija galvenais redaktors Valentīns Rožencovs strādā no Maskavas, taču Latvijā esot apmēram desmit Sputnik autoru.

Sputnik Latvija darbojas kopš 2016. gada sākuma latviešu un krievu valodās. Liela daļa no materiāliem – pārpublicētas Latvijas mediju ziņas, taču ir orģinālteksti – slejas un reportāžas. Atklāti meli Sputnik materiālos sastopami reti, taču salikti akcenti, kas saskan ar Krievijas ārpolitikas uzstādījumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu