Precizē Latvijas karoga un tā vimpeļa tehniskos parametrus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas karogs.
Latvijas karogs. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Ministru kabinets apstiprinājis grozījumus noteikumos, kas precizē Latvijas valsts karoga un tā vimpeļa tehniskos parametrus, tostarp auduma un sēru lentu specifikāciju, kā arī nosaka ražotāja pienākumu nodrošināt šo valsts simbolu atbilstību prasībām, liecina valdības otrdien apstiprinātais noteikumu projekts.

Līdz šim Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumos bija vien minēts, ka valsts karogu vai tā vimpeli jāgatavo no auduma, tā karmīnsarkanajai krāsai atbilstot "Pantone Textile Colour System 19-1629 TPX" vai "19-1629 TC" krāsas kodam.

Savukārt valdības apstiprinātajos grozījumos norādīts precīzs valsts karoga auduma virsmas blīvums, biezums, krāsojuma noturība pret berzi, tā aizdegšanās laiks un gaismas necaurlaidības koeficients.

Līdzīgi precizēta arī valsts karoga sēru lentu specifikācija, nosakot to melnās krāsas toni, auduma biezumu, un platumu attiecībā pret karoga izmēru. Valsts karogiem būs jāatrodas arī robežšķērsošanas vietās, tostarp vietās, kur valsts galvenie autoceļi šķērso iekšējo robežu.

Augstāk minēto noteikumu ievērošanu būs jāuzrauga pašvaldībām.

Tāpat veikti noteikumu grozījumi, kas nosaka ražotāju pienākumu nodrošināt Latvijas valsts karoga un tā vimpeļu tehniskos parametrus tirdzniecības vietās. Izplatītājam ir pienākums pārliecināties, ka ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs ir nodrošinājis minēto tehnisko prasību izpildi. Tāpat ražotājam, tā pilnvarotajam pārstāvim vai importētājam pēc tirgus uzraudzības iestādes pieprasījuma būs pienākums ar dokumentiem pierādīt, ka no auduma izgatavotais Latvijas valsts karogs vai tā vimpelis atbilst prasībām.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) būs tiesīgs izņemt paraugus un organizēt ekspertīzi, kā arī aizliegt Latvijas valsts karoga vai tā vimpeļa piegādi, piedāvāšanu iegādei vai izstādīšanu apskatei uz laiku, kas nepieciešams ekspertīzei.

Izdevumus par šo valsts simbolu ekspertīzi būs jāsedz PTAC, savukārt, ja ekspertīzē tiks konstatētas neatbilstības noteikumiem, tad izmaksas būs jāsedz ražotājam, tā pilnvarotajam pārstāvim vai importētājam.

Noteikumi grozījumi stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu