No policijas arhīviem - paštaisīts spridzeklis iebaidīšanai un naudas izspiešanai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Paštaisīta sprāgstierīce.
Paštaisīta sprāgstierīce. Foto: Facebook

Ne tikai Latvijas valsts, bet arī Valsts policija (VP) šā gada nogale svin 100 gadu jubileju. Šai sakarā VP apņēmusies pastāstīt par 100 lietām, kas parādītu pārmaiņas policijā tās ilgās pastāvēšanas laikā. Šoreiz - paštaisīta sprāgstierīce.

Noziedznieki paštaisītās sprāgstierīces izmanto gan izdarot slepkavības, gan īstenojot naudas izspiešanu un upuru iebaidīšanu. Pašizgatavoti spridzekļi bieži tiek izmantoti arī terora aktos.

Šobrīd Latvijā policija ar tiem sastopas reti. Savukārt pagājušā gadsimta 90. gados krimināla rakstura sprādzieni bija salīdzinoši bieža parādība. Piemēram, gan 1993. gadā, gan 1994. gadā Latvijā tika reģistrēti ap 100 sprādzienu, 1995.–1996. gadā ap 80 sprādzienu. 1995. gadā, izmantojot spridzekļus tika izdarītas piecas slepkavības.

Pašizgatavoto sprāgstierīču izplatību 90. gados sekmēja tas, ka no bijušās Padomju armijas krājumiem salīdzinoši viegli bija iegūstamas to izgatavošanai izmantojamās sprāgstvielas un detonatori.

Te skatāmā, 90. gados policijas laikus neitralizētā sprāgstierīce izgatavota, izmantojot rūpnieciski ražotu trotilu un detonatorus, kā arī parastu mehānisko pulksteni. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu