"Tās ir trakas lietas!" Lauku novados slēdz ciet aptiekas (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lauku cilvēki paliek bez iespējas tuvāk mājām iegādāties nepieciešamās zāles. Aptiekas slēdz ciet, jo mazinās cilvēku skaits un attiecīgi finansiālais apgrozījums aptiekās, turklāt aug prasības aptiekām, bet farmaceiti noveco un to vietā laukos jaunie nākt nevēlas, vēsta Latvijas Radio. 

Pēc 65 gadu pastāvēšanas darbu izbeigusi Kalupes aptieka Daugavpils novadā. Šobrīd visā novada 19 pagastos palikusi tikai viena aptieka - Višķu pagastā, taču arī tai draud līdzīgs liktenis, atzīst novada domes vadītāji. 

No 30. novembra Kalupes aptieka ir slēgta, vēsta uz aptiekas durvīm pieliktā informācija. Tieši šajā dienā aptiekas durvis ir ciet, taču pašā aptiekā dzirdama rosība, un, kad durvis atslēdz aptiekas ilggadējā vadītāja un īpašniece Eleonora Baika, izrādās, viņa ar divām pārējām kolēģēm vāc pēdējās mantas, zāles un dokumentus, lai šo ēku pamestu.

"Es šajā aptiekā strādāju kopš 1974. gada, tad tā bija valsts aptieka, pēc tam pašvaldības uzņēmums un kopš 2004. gada esam individuālais komersants. Strādājām, cīnījāmies, bet tagad jau visādi jauninājumi nāk – e-receptes, zāļu verifikācija, zāļu pretviltošanas sistēma, vajag jaunus kases aparātus. Pircēji pēdējā laikā bija pensionāri un hroniskie slimnieki, kas saņēma kompensējamās zāles," stāsta aptiekas īpašniece. 

"Tās ir trakas lietas, ko mēs tagad darīsim, beigas vien ir. Esmu sirds slimnieks, bez zālēm nevaru nekur, un tagad būs jābrauc uz pilsētu. Pie visa vainīga pagasta vadība," tā saka vietējā iedzīvotāja.

"Diemžēl tas ir bizness, aptieka ir individuālais komersants. Tā nav pašvaldības aptieka, laikam lielās aptiekas viņus izkonkurēja un pastāvēt aptiekai ir smagi, skaidro Kalupes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Ūbele.

Pašvaldības tomēr var sekmēt aptieku eksistenci un zāļu pieejamību laukos, atzīst Zāļu valsts aģentūrā.

"Šobrīd normatīvie akti paredz, ka pašvaldības var iniciēt un veicināt jaunu aptieku atvēršanu vai pārvietošanu. Šobrīd Latvijā jau darbojas trīs pašvaldību aptiekas, divas Jēkabpils novadā un viena Smiltenes novadā," saka aģentūras pārstāve Daiga Ošiņa.

Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Dace Ķikute telefonintervijā Latvijas Radio atzīst, ka mazo lauku aptieku pastāvēšana un zāļu pieejamība ir valsts atbildība.

"Tie ir valsts jautājumi, kā to kompleksi risināt laukos. Faktiski mums valstī nav tādas atbalsta programmas tā saucamajām mazajām, neatkarīgajām aptiekām laukos. Tas tomēr būtu valsts uzdevums, jo slīcēju glābšana pašu slīcēju rokām arī ir līdz ierobežojumam. Ir nopietni jāpadomā, kā laukos zāļu un farmaceitiskās aprūpes pieejamību saglabāt," secina Ķikute.

Zāļu valsts aģentūras mājaslapā izveidotajā aptieku kartē var redzēt, ka šobrīd valstī pieejamas 763 aptiekas un 80 aptieku filiāles.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu