Kāpēc Latvijā par zālēm jāmaksā vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā? (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Piektdien, 7. novembrī, notika Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) informatīvi izglītojošs pasākums par zāļu cenu jautājumiem. Tajā skaidrots, kāpēc zāles Latvijā ir dārgākas nekā citās Baltijas valstīs.

Analizējot vairāk nekā 50 gan valsts kompensēto, gan nekompensēto recepšu un bezrecepšu zāļu cenas Baltijas valstīs, SIFFA konstatējusi, ka

teju visos gadījumos Latvijā lieltirgotāju un aptieku zāļu cenu piecenojumi ir augstāki nekā Igaunijā un Lietuvā. 

Tā rezultātā virkne medikamentu, piemēram, pretsāpju, pretiesnu, diabēta u.c., tai skaitā arī jaunākās paaudzes medikamenti, Latvijā ir dārgāki nekā kaimiņvalstīs.

Kompensējamais recepšu medikaments

Foto: Publicitātes foto/Siffa

Nekompensēts recepšu medikaments

Foto: Publicitātes foto/Siffa

Recepšu medikaments

Foto: Publicitātes foto/Siffa

Bezrecepšu medikaments

Foto: Publicitātes foto/Siffa

Cenu atšķirības vēl ievērojamākas ir recepšu zālēm, ko ietekmē Latvijā ievērojami augstākais pievienotās vērtības nodoklis (PVN), kas mūsu valstī ir 12%, kamēr Lietuvā - 5%.

Zāļu ražotāji jau vairākkārt ir vērsuši uzmanību uz to, ka Latvijā noteiktā PVN likme recepšu zālēm, tai skaitā kompensējamiem medikamentiem, ir viena no augstākajām Eiropā - 12%, un tāpēc rosina to atcelt. Salīdzinoši, Zviedrijā, Lielbritānijā un Maltā PVN likme ir 0%, Francijā - 2,1%, Šveicē - 2,5%, Spānijā - 4%, Ungārijā un Horvātijā - 5%, Beļģijā un Grieķijā - 6%, bet kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā - attiecīgi 5% un 9%.

Foto: Publicitātes foto/Siffa

Lai uzlabotu zāļu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, SIFFA aicina lēmumu pieņēmējus - Veselības ministriju un Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju - aktīvi iesaistīties un pārskatīt zāļu lieltirgotavām un aptiekām atļauto maksimālo zāļu piecenojumu apmēru un to samazināt, paredzot attiecīgas izmaiņas normatīvajos aktos.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu