Hašogi pretendē uz "Time" gada cilvēka godu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Žurnālists Džamals Hašogi
Žurnālists Džamals Hašogi Foto: EPA/Scanpix

Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, Turcijā, oktobrī noslepkavotais laikraksta "The Washington Post" žurnālists Džamals Hašogi iekļauts pretendentu sarakstā uz žurnāla "Time" gada cilvēka godu, pirmdien paziņoja telekanāls NBC.

Telekanāla pārraidē "Today" pirmdien tika publiskots desmit finālistu saraksts, no kuriem tiks izraudzīts žurnāla gada cilvēks.

Saraksta galvgalī ir ASV prezidents Donalds Tramps, kurš jau 2016. gadā tika atzīts par gada cilvēku.

Prezidentūras otrajā gadā ASV līderis "pieredzējis krīzi, kas skārusi ne tikai viņu, bet arī viņa administrāciju". Tramps spēris "vairākus strīdīgus soļus", ieskaitot migrantu ģimeņu sadalīšanu uz ASV robežas un tirdzniecības karu ar Ķīnu.

Otrajā vietā saraksta sastādītāji ierindojuši nevis vienu cilvēku, bet 2000 sadalīto ģimeņu, kas cietušas Trampa nelegālās imigrācijas apkarošanas politikas rezultātā.

Trešajā vietā ierindots Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Piesakot nomināciju, izdevums atgādina par Putina uzvaru martā vēlēšanās Krievijā, Maskavas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu Anglijā, spriedzes palielināšanos attiecībās ar Ukrainu.

Pārējo pretendentu vidū ir ASV īpašais prokurors Roberts Millers, Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins, Lielbritānijas prinča Harija jaunā sieva amerikāņu aktrise Megana Mārkla.

Foto: Piemin noslepkavoto Žurnālistu Džamalu Hašogi

"Time" redakcija gada cilvēka titulu piešķir kopš 1927. gada.

Parasti šis tituls tiek piešķirts cilvēkam vai cilvēku grupai ar "vislielāko ietekmi uz gada notikumiem", kas var būt kā pozitīva, tā negatīva.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Savukārt pēc ASV mediju ziņām, ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu