Aiz restēm prom no ikdienas - dienvidkorejieši brīvprātīgi ieslēdzas cietumā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Dienvidkorejā popularitāti guvis viltus cietums - jebkurš var vienu vai divas dienas pavadīt prom no visas ārpasaules un tās uzliktajiem pienākumiem ieslodzīto kamerā, vēsta aģentūra "Reuters".

Vairums ļaužu no cietuma labāk turētos pa gabalu, bet dienvidkorejiešiem, kuri vēlas aizbēgt no ikdienas spiediena, viena vai divas dienas viltus cietumā ir glābiņš.

"Cietums sniedz man brīvības sajūtu," teic Parka Heiri, 28 gadus veca biroja darbiniece, kura samaksājusi aptuveni 80 € par 24 stundām neīstajā cietumā.

Foto: Reuters / Scanpix

Kopš 2013. gada cietums ar nosaukumu "The Prison Inside Me" ("Cietums manī") Hončhonas provincē uzņēmis vairāk kā 2000 viesus, no kuriem vairums bijuši norūpējušies biroja darbinieki un studenti, kuri bēguši no Dienvidkorejas skarbās darba kultūras un akadēmiskās vides.

Foto: Reuters / Scanpix

"Es biju pārāk aizņemta," teic Parka, sēdēdama piecu kvadrātmetru lielā kamerā. "Ņemot vērā manus darba pienākumus, man šeit nevajadzētu tagad atrasties. Taču es nolēmu iepauzēt un ielūkoties sevī labākas dzīves meklējumos." 

Cietuma noteikumi ir strikti: ar citiem ieslodzītajiem sarunāties aizliegts, tāpat nedrīkst glabāt ne telefonus, ne pulksteņus.

Foto: Reuters / Scanpix

Cietuma "klienti" saņem zilu uniformu, paklājiņu, tējas dzeršanas komplektu, pildspalvu un pierakstu kladi. Gulēšana ir uz grīdas. Istabā ir neliela tualete, bet bez spoguļa.

Ēdienkartē piedāvāts tvaicēts saldais kartupelis un banānu dzēriens vakariņām, bet rīsu putra brokastīm.

Foto: Reuters / Scanpix

Cietuma līdzdibinātāja No Žihanga stāsta, ka idejai par viltus cietumu viņu iedvesmojusi viņas vīrs - prokurors, kurš parasti strādāja 100 stundas nedēļā.

"Viņš teica, ka labāk nedēļu pavadītu vieninieka kamerā, lai atpūstos un justos labāk," teic No. "Ar to viss sākās."

Foto: Reuters / Scanpix

Dienvidkorejas eksportā un augstajās tehnoloģijās balstītā ekonomika radījusi darba un mācību vidi ar nežēlīgu sāncensību, kas savukārt sabiedrībā veicina stresa un pašnāvību skaita pieaugumu.  

Vidēji viens dienvidkorejietis 2017. gadā nostrādāja 2024 stundas, šai rādītājā no 36 OECD valstīm atpaliekot tikai no Meksikas un Kosta Rikas (Latvijā šis rādītājs bija 1875 stundas un tā ierindojās devītajā vietā).

Lai iedzīvotāji strādātu mazāk un pelnītu vairāk, valdība pacēlusi minimālo algu un samazinājusi pieļaujamo darba stundu skaitu nedēļā no 68 stundām uz 52 stundām. Taču ekonomisti brīdina, ka rezultātā varētu pazust darbavietas.

Foto: Reuters / Scanpix

Cietuma līdzdibinātāja No teic, ka klientus biedē doma pavadīt 24 vai pat 48 stundas ieslodzījumā, līdz viņi to izmēģina.

"Pēc cietumā pavadīta laika ļaudis teic: 'Šis nav cietums. Īstais cietums ir tur, kur mēs atgriezīsimies,'" pauž No.

Fotogalerija: Viltus cietums Dienvidkorejā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu