"Čekas maisus" internetā publicēs ceturtdien (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumenti jeb tā dēvētie "čekas maisi" internetā tiks publicēti rīt, 20. decembrī, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas Nacionālais arhīvā (LNA).

Šorīt oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēti pagājušajā nedēļā Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi Latvijas Nacionālā arhīva darbības noteikumos, kas nozīmē, ka līdz ar to stāšanos spēkā VDK dokumentus var publicēt internetā.

Šogad publicējamās dokumentu grupas būs pieejamas LNA tīmekļvietnē, kurai varēs piekļūt no LNA centrālās mājas lapas "www.arhivi.gov.lv" sadaļas "Aktualitātes' vai sadaļas "Virtuālās izstādes un digitālie resursi". Speciālās digitālo resursu vietnes adrese ir "kgb.arhivi.lv".

Lai LNA tīmekļvietnē piekļūtu VDK dokumentiem un netieši ar VDK saistītiem dokumentiem, interesentiem būs jāreģistrējas, lai VDK likuma un Vispārējās Datu aizsardzības regulas prasību pārkāpuma gadījumā būtu iespējams identificēt personu. Reģistrējoties personai būs jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, (ja nav personas koda - ārzemnieka identifikācijas kods, kas ierakstīts viņa personu apliecinošā dokumentā un valsts, kura dokumentu izdevusi), elektroniskā pasta adrese, kas būs tā lietotāja vārds, un parole, kā arī VDK likumam atbilstošs dokumentu izmantošanas mērķis.

Publikācija šogad ir veidota kā virtuālā izstāde, ko veido šogad publicējamo dokumentu grupas un skaidrojošie materiāli. Šogad publicējamās dokumentu grupas ir PSR VDK darbinieku telefongrāmata, LPSR VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, LPSR VDK aģentūras alfabētiskā kartotēka, LPSR VDK aģentūras statistiskā kartotēka un Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva fonda PA-101 "Latvijas Komunistiskās partijas Centrālā Komiteja" apraksti (uzskaites saraksti).

Dokumenti tiks publicēti oriģinālajā kārtībā. LNA uzsvēra, ka lielākā daļa dokumentu ir krievu valodā un rokrakstā.

2019. gada janvārī vietne tiks papildināta ar lietās par sadarbības fakta konstatēšanu taisīto tiesas spriedumu rezolutīvajām daļām. LNA skaidroja, ka vietnē publicētās ziņas ir informatīva rakstura un nerada juridiskas sekas bez atbilstoša fakta konstatējuma tiesas nolēmumā

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu