Baltais nams: ASV jau sāk izvest savus spēkus no Sīrijas (2)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Deir ez Zoras province Sīrijā novembrī; ilustratīvs foto.
Deir ez Zoras province Sīrijā novembrī; ilustratīvs foto. Foto: STRINGER / AFP

ASV jau ir sākušas izvest savus spēkus no Sīrijas, trešdien paziņoja Baltais nams.

Pirms pieciem gadiem "Islāma valsts" bija ļoti spēcīgs un bīstams spēks Tuvajos Austrumos un tagad ASV ir sakāvušas teritoriālo kalifātu," paziņoja Baltā nama preses pārstāve Sāra Sandersa. "Šīs uzvaras pār "Islāma valsti" Sīrijā neiezīmē globālās koalīcijas vai tās kampaņas beigas."

Pēc viņa teiktā, ASV sākušas nogādāt spēkus mājās, "mums pārejot uz šīs kampaņas nākamo fāzi".

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka ASV ir sakāvušas džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā.

"Mēs esam sakāvuši "Islāma valsti" Sīrijā, kas man ir vienīgais iemesls tur atrasties Trampa prezidentūras laikā," tviterī paziņoja Tramps.

ASV aizsardzības sektora amatpersona telekanālam CNN pavēstīja, ka ASV plāno pilnībā un strauji izvest savus spēkus.

Kā aģentūra AFP pavēstīja cita amatpersona, gala lēmums izstrādāts otrdien un tiks izvesti visi spēki, taču izvešanas laiks netiek sniegts.

"Pilnīga izvešana, visi nozīmē visus," sacīja amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma. "Mēs nodrošināsim pienācīgu spēku aizsardzības saglabāšanu, taču iespējami ātri."

Lēmumu pieņēmis Tramps, kurš jau sen signalizējis par vēlmi pamest Sīriju, CNN pavēstīja amatpersona.

Lai arī ASV būs pietiekami daudz spēku Irākā, lai veiktu triecienus Sīrijā, ASV sauszemes spēku izvešana būs ievērojams panākums Sīrijai, Irānai un Krievijai un var ievērojami samazināt ASV lomu reģionā.

Šobrīd Sīrijā atrodas aptuveni 2000 amerikāņu karavīru, kas galvenokārt apmāca vietējos spēkus cīņai ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Vairums ASV spēku izvietoti Sīrijas ziemeļos, taču neliela grupa atrodas bāzē pie Jordānijas un Irākas robežas.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pirmdien solījis padzīt kurdu kaujiniekus no Sīrijas ziemeļiem, ja ASV nepanāks, ka viņi aiziet no teritorijas uz austrumiem no Eifratas.

Erdoans ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc piektdienas telefonsarunas ar Trampu. Telefonsarunā abi līderi vienojās nodrošināt "efektīvāku sadarbību" starp abām valstīm Sīrijas operācijās.

Pagājušajā nedēļā Erdoans draudēja tuvākajās dienās sākt uzbrukumu ASV atbalstītajam Sīrijas kurdu lielākajam bruņotajam formējumam - Tautas aizsardzības vienībām (YPG) - uz austrumiem no Eifratas upes, kur atrodas amerikāņu karavīri.

Ankara uzskata YPG par Turcijā aizliegtā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) atzaru.

YPG kontrolē plašas teritorijas Sīrijas ziemeļos gar robežu ar Turciju. Vašingtona uzskata YPG par sabiedroto cīņā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu