Vējonis premjera amata kandidātu Saeimā vairs nemeklēs, ja Kariņam neizdosies izveidot valdību (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja Jaunās Vienotības (JV) politiķim Krišjānim Kariņam ar savu Ministru kabineta piedāvājumu neizdosies gūt Saeimas vairākuma atbalstu, tad Valsts prezidents Raimonds Vējonis premjera amata kandidātu parlamentā vairs nemeklēs, izriet no Vējoņa šorīt paustā intervijā LNT raidījumam 900 sekundes.

Valsts prezidents pieļāva iespēju, ka jau šodien varētu tikties ar Kariņu un, iespējams, arī oficiāli nominēt viņu premjera amatam, ja tiks saņemti "signāli", ka Kariņa piedāvātais valdības koalīcijas modelis gūtu Saeimas vairākuma atbalstu.

Jautāts, vai prezidenta lēmumu par Kariņa nominēšanu premjera amatam ietekmēs arī viņa piedāvātās valdības sastāvs, proti, konkrētu ministru vārdi un uzvārdi, Vējonis atbildēja, ka pagaidām viņš uz personālijām neskatīsies.

"Svarīgāk - ir vai nav vairākums. Attiecībā uz personālijām, tas, protams, būs nākamais solis valdības veidošanas procesā. Ja es Kariņa kungu nominēšu, pirmkārt, viņam pašam un JV būs jāvērtē, vai piedāvātās personālijas ir "okei" konkrētajiem ministru amatiem," norādīja prezidents.

Tajā pašā laikā viņš gan nenoliedza, ka personālijas var būt izšķirošas jautājumā par Saeimas vairākuma atbalstu konkrētai valdībai, tomēr šo kandidatūru vērtēšanu un izvēli prezidents pagaidām vairāk vēlas atstāt potenciālā premjera ziņā, prasot saskaņot tikai aizsardzības un ārlietu ministra kandidātus.

Tomēr, ja izrādīsies, ka Kariņa valdības piedāvājumam nav parlamenta vairākuma atbalsta, tad prezidents neredz vajadzību "lieki tērēt laiku", nominējot vēl kādu citu kandidātu no politiskās vides, kura piedāvājumam, visticamāk, arī nebūtu atbalsta.

"Manuprāt, tad es vēl izmantošu iespēju meklēt kādu cilvēku ārpusē," sacīja Vējonis. Viņš gan uzsvēra, - nav garantijas, ka Saeima atbalstītu arī kandidātu, kas nenāk no Saeimas.

Komentējot, cik sarežģīta varētu būt valdības vadīšana parlamentā vismazāk pārstāvētajam politiskajam spēkam, kāda ir JV, Valsts prezidents norādīja, ka, protams, tas nav vienkāršs uzdevums, bet gan nopietns izaicinājums.

Tomēr, pretendējot uz iekļūšanu parlamentā, partijas ir paudušas gatavību uzņemties atbildību arī sarežģītākos brīžos, un "JV to ir gatava apliecināt vēlreiz".

"Tikpat atbildīgai rīcībai vajadzētu būt arī no pārējām partijām, vērtējot, diskutējot, runājot, piedāvājot, lai tomēr mēs izveidotu valdību, jo mums vajag darboties spējīgu valdību," uzsvēra prezidents.

Kā ziņots, patlaban valdības veidošanas sarunas ved JV politiķis Kariņš, kurš piedāvājis valdībā strādāt pieciem politiskajiem spēkiem - JV, Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), KPV LV, apvienībai Attīstībai/Par un Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

JV aizvien gaida, kad visas partijas nosauks savus ministru kandidātus. Savukārt neoficiāli izskanējušas bažas, ka Kariņa valdības izveidi varētu sarežģīt partijas KPV LV lēmums iekšlietu ministra amatam izvirzīt Aldi Gobzemu.

Valsts prezidents Kariņu pagaidām vēl nav oficiāli nominējis premjera amatam. Iepriekš Ministru kabineta veidošanu Vējonis secīgi uzticēja JKP līderim Jānim Bordānam un KPV LV politiķim Gobzemam, taču nevienam no viņiem valdību izveidot neizdevās, tāpēc prezidents šīs abas nominācijas atsauca.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu