Pārsteigumi, atverot "čekas maisus", noteikti būs, uzskata vēsturnieks (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šobrīd nav pilnīgs priekšstats par to, kādu cilvēku vārdi varētu atklāties pēc Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu publicēšanas, skaidro Publiskās atmiņas centra pētnieks Ojārs Stepens. Viņš gan uzsver, ka cilvēkiem pārsteigumi noteikti būs, informē LNT ziņu raidījums 900 sekundes. 

Pārsteigumi būs, tomēr ne tik ļoti saistīti ar publiskām personām, par kurām jau vairāk vai mazāk ir izskanējuši dažādi pieņēmumi.

Vairāk pārsteigti cilvēki varētu būt par katra paša personīgajiem paziņām, kaimiņiem vai radiniekiem. 

Pats Stepens atzīst, ka pārsteigts par arhīva saturu bijis tikai par sev pašam zināmiem cilvēkiem, jo par publiskām personām priekšstats viņam aptuveni esot. 

Pirmkārt, cilvēkiem vajadzētu ņemt vērā, ka šodien tiek publicēta tikai kartotēka, bez papildus materiāliem, līdz ar to nevar izdarīt dziļus secinājumus. 

Tas, ko var darīt, lai arī tas prasa lielu darbu, ir veidot statistiku, lai saprastu kā padomju varas iestādes funkcionēja.

Galvenās problēmas pēc publicēšanas varētu sagādāt šis pārsteigums par sev zināmiem cilvēkiem, kā arī būtu problēma saprast, ko ar šo informāciju darīt tālāk. 

vēsturnieks Stepens atzina raidījumam 900 sekundes, viņaprāt, vispareizākā rīcība būtu cilvēkiem pašiem atzīties, ka bijuši saistīti ar VDK.

Viņiem vajadzētu diskutēt, stāstīt informēt, skaidrot kāda bija viņu saistība ar bijušo Valsts drošības komiteju.

Reģistrējoties vietnē, kurā varēs šo publiskoto informāciju iegūt, ir jānorāda mērķis, kāpēc cilvēks vēlas piekļūt šiem dokumentiem. 

Vēsturnieks iesaka, ka pamatā ir divi vedu mērķi, ko norādīt - personīgām vajadzībām vai pētniecības nolūkiem. Tāpēc cilvēkiem, kas vēlas vietni apmeklēt ziņkārības mākti, vislabāk kā mērķi norādīt - personīgām vajadzībām.

Šāda veida informācijas norādīšana ir nepieciešama tīri Latvijas Nacionālā arhīva statistikai, lai redzētu, kas izmantojis un kādu iemeslu dēļ, skaidro pētnieks Ojārs Stepens raidījumam 900 sekundes. 

Publicētajās kartotēkās būs aptuveni 4500 aģentu vārdi, taču tie var atkārtoties. 

Papildus būs pieejami Komunistiskās partijas Centrālās komitejas sēžu protokoli un stenogrammas, kā arī čekas darbinieku telefongrāmata un cita informācija.

Sākotnēji tiek publicētas tikai kartītes, kas rakstītas krievu valodā ar roku. Nākamā gada maijā šie dokumenti tiks papildināti ar arhīva darbinieku skaidrojumiem. 

Speciālās digitālo resursu vietnes adrese ir kgb.arhivi.lv.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu