Strīķe: Esam dažus soļus no stabilas valdības izveides, kurai pirmajā vietā būs tiesiskums (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Juta Strīķe.
Juta Strīķe. Foto: Zane Bitere/LETA

Esam dažu soļu jeb "15 minūšu" attālumā līdz stabilas valdības izveidei, kurai pirmajā vietā būs tiesiskums, šodien sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķe Juta Strīķe.

Viņa prognozēja, ka valdība drīz tiks izveidota, un norādīja, ka valstī "viennozīmīgi nav nekādas politiskās krīzes". Gan Strīķe, gan JKP līderis Jānis Bordāns publiskajā videosarunā pozitīvi novērtēja "Jaunās Vienotības" politiķi Krišjāņi Kariņu kā potenciālo premjera amata kandidātu, jo viņš neesot saistīts ar korupciju.

Lai gan JKP nav piedāvāts valdībā ieņemt partijas prioritārās jomas, politiskais spēks esot gatavs uzņemties atbildību tajās sfērās, kas tam piedāvātas.

Bordāns akcentēja, ka JKP ir panākusi, ka topošajā valdībā, kuras pamatu pašlaik veido 50 balsu atbalsts, nebūs nedz partija "Saskaņa", nedz Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), līdz ar to Ministru kabinets tiks veidots "bez Kremļa un Lemberga". 

Abi politiķi arī norādīja, ka ir novērsta ekspolitiķa Aināra Šlesera ietekme uz valdību, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par Šlesera ietekmi uz politiķi Aldis Gobzemu (KPV LV).

JKP līderis aģentūrai LETA apliecināja, ka sarunā ar Kariņu pārrunāts, ka pašlaik iespējamajai valdībai ir 50 balsu atbalsts. Vaicāts par to, kur ņemt papildus balsis situācijā, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis norāda, ka vēl nav stabila vairākuma, JKP līderis atbildēja, ka darbs pie valdības veidošanas turpināsies arī jaunā gada pirmajās dienās, kad situācija varētu būt mainījusies.

Politiķis vērsa uzmanību, ka partija "KPV LV" pašlaik nav noraidījusi iespēju strādāt Kariņa piedāvātajā valdībā, un ka problēmjautājums ir par "vienu cilvēku" - Gobzemu, kura kandidatūra uz iekšlietu ministra amatu politiskajiem spēkiem nav pieņemama.

Bordāns norādīja, ka "KPV LV" principi sakrīt ar valdības kodola - JKP, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, "Attīstībai/Par!" un "Jaunās Vienotības" (JV) - uzstādījumiem.

Bordāns pašlaik kā premjera amata kandidātu redz Kariņu. Taujāts, vai atbalstītu arī kādu citu kandidātu, ja JV nolemtu virzīt citu pretendentu, JKP līderis šādu iespēju neizslēdza.

Vaicāts par nacionālās apvienības redzējumu par valdības veidošanu, VL-TB/LNNK valdes loceklis Jānis Iesalnieks norādīja, ka politiskā spēka vārdā šos jautājumus ir pilnvarots komentēt tikai Raivis Dzintars. Taujāts par personīgo viedokli, vai minētās četras partijas vērtējamas kā koalīcijas kodols, Iesalnieks atsaucās uz VL-TB/LNNK iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, ka ir jāveido pēc iespējas plašāka latvisko spēku koalīcija un ka politiskais spēks neatbalstītu tādu koalīciju, kurā būtu tikai 50 balsis. VL-TB/LNNK nepieciešamības gadījumā gan šo pozīciju var pārskatīt.

Iesalnieks pieļāva, ka minētās četras partijas var būt veidojamās valdības kodols, bet nepieciešams ir izveidot pilnvērtību valdību ar vairāk nekā 50 balsīm. Līdz ar to politiskie spēki nevarētu iztikt bez vēla kāda cita partnera atbalsta piesaistīšanas, pauda politiķis. VL-TB/LNNK valdes loceklis atturējās komentēt, kādā veidā varētu tikt iegūts nepieciešams atbalsts valdības izveidošanai, norādot, ka viņš neapspriedīs ārpus tā dēvētā kodola esošo latvisko partiju iekšējo flangu skaitliskās attiecības.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien vēl nenominēja nākamo Ministru prezidenta amata kandidātu, dodot partijām papildu laiku mēģināt rast kopsaucējus.

Kā pēc tikšanās ar Kariņu žurnālistiem norādīja Vējonis, iepriekšējās nedēļās viņš ticies ar politiskajiem spēkiem. Sarunu laikā partijas bija izteikušas gatavību mēģināt vienoties par vienu kandidātu, izskanot Kariņa vārdam.

"Līdz galam tas gan vēl nav izdevies," secināja Vējonis, norādot, ka tāpēc partijām būtu jāturpina savstarpējās sarunas, mēģinot rast kopsaucējus, tam izmantojot Ziemassvētku laiku. Vējonis akcentēja, ka ar partijām viņš plāno tikties pēc Ziemassvētkiem, tikšanās laikā apspriežot politisko spēku savstarpējās sarunās panākto progresu.

Kariņš sarunas par valdības veidošanu turpināšot kā JV vadītājs, nevis potenciālais premjera kandidāts. Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Kariņš žurnālistiem sacīja, ka pašlaik viņš ne no kā neatsakās un nekam nepiesakās, jo arī iepriekš nebija oficiāli nosaukts premjera amata kandidāts. Viņš kā JV vadītājs ar pārējiem politiskajiem spēkiem turpināšot meklēt risinājumus, lai izveidotu stabilu vairākumu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu