Kardināls Pujats reģistrēts nesavervēto "čekas" aģentu žurnālā (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ar segvārdu "Andrejs" vēl aizvien slepenajos "čekas" aģentūras žurnālos slēpjas katoļu baznīcas kardināla Jāņa Pujata vārds. Viens no redzamākajiem Latvijas garīdzniekiem intervijā LNT Ziņām uzsver, – viņš reģistrēts nesavervēto aģentu žurnālā.

"Šeit ir "Andrej" un klāt vārds Pujats Jānis, tas uz mani jāsaka, tātad tie ir tie žurnāli. Žurnāls ir "materiali nesastojavših vervovak"," norāda Pujats.

Aizvien slepenie VDK aģentūras žurnāli tiks publicēti nākamā gada maijā. Žurnālos, atšķirībā no tikko kā publicētajām, iespējams, aktīvo aģentu kartītēm, bija reģistrēti visi – tostarp gan bijušie aģenti, gan tādi, kuri no aģentu rindām bija izslēgti vai kurus savervēt nebija izdevies.

"Nepatīkami, ka tas vispār iet par garīdznieku, īpaši vēl par kardinālu," Pujats stāsta, ka atklāti viņu neviens nav vervējis, bet, gatavojoties pirmajam braucienam uz Romu, par reliģiskajiem jautājumiem atbildīgās padomes sekretārs lūdzis parakstīt baltu papīra lapu.

"Viņš noliek baltu papīru – lūdzu, parakstiet. Es domāju, man jābrauc ar ļoti svarīgu un pirmo reizi ar delegāciju… un šeit tā ar baltu papīru. Man nospļauties to, es parakstīju un viss. Viņš jau nopriecājies šo papīru aiznesa uz turieni un ierakstīja, paši iedomāja to "Andreju" un tā. Ja viņš pateiktu, ka tev tagad būs jāsadarbojas, es laikam nospļautos un nebrauktu uz ārzemēm nemaz," saka Pujats.

Tomēr arī pašā pirmajā braucienā uz ārzemēm delegācijā bijuši ziņotāji, un no viņiem sarunas ar Vatikāna amatpersonām slēptas.

»Internetā publicē daļu "čekas maisu"

Kopumā pētnieki "čekas maisos" identificējuši teju 80 cilvēkus, kuri saistīti ar reliģiskajām organizācijām. Visaktīvāk ar VDK sadarbojušies katoļu garīdznieki. Kā iemesli tam tiek minēta gan Vatikāna atrašanās "dzelzs priekškara" otrā pusē, gan grēksūdzes noslēpums.

Pujats gan uzskata, ka katoļu garīdznieku skaits, kas patiesi sadarbojušies ar "čeku", ir krietni mazāks.

"Es domāju, ka uz pirkstiem saskaitāmi bija tādi, kas tiešām sadarbojās, tiem nav nekāda attaisnojuma,” saka Pujats.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu