Konkurences uzraugi aizliedz veikalam "Maxima" izmantot telpas Tērbatas ielā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Maxima Tartus

Konkurences padome (KP) aizliegusi mazumtirgotājam SIA "Maxima Latvija" izmantot tirdzniecības telpas Rīgā, Tērbatas ielā 33/35, kur šobrīd ir "top!" veikals, aģentūrai LETA pavēstīja KP.

KP konstatējusi, ka plānotais darījums būtiski samazinātu konkurenci konkrētajā tirgū, ierobežotu patērētāju iespējas ikdienas patēriņa preces iegādāties plašāka skaita uzņēmumu veikalos un nostiprinātu esošo mazumtirgotāju tirgus varu.

Pēc KP minētā, pašlaik tirdzniecības telpas Tērbatas ielā 33/35 izmanto pārtikas tirgotājs SIA "Essa", kas ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū darbojas ar zīmolu "top!". Atbilstoši KP iesniegtajam ziņojumam plānots, ka konkrēto telpu nomas tiesības turpmāk iegūs "Maxima Latvija". Tā kā abi uzņēmumi veic līdzīga rakstura saimniecisko darbību un darījuma rezultātā viens tirgus dalībnieks pārņemtu otra aktīvus - mazumtirdzniecības telpas -, Konkurences likuma izpratnē tā ir uzņēmumu apvienošanās, kas ir paziņojama KP.

Lai objektīvāk novērtētu darījumā ietekmēto tirgu, KP veikusi "top!" klientu aptauju konkrētajās telpās.

Aptaujā secināts, ka vairums veikala apmeklētāju ir tūristi, tuvākajā apkārtnē strādājošie un centra iedzīvotāji, kas uz tirdzniecības vietu dodas ar kājām. Tāpat aptauja atklājusi, ka uzrunātie pircēji veic salīdzinoši nelielus un viegli pārvietojamus pirkumus - 83% respondentu pirkuma summa nav pārsniegusi desmit eiro. Aptaujā 75% respondentu arī norādījuši, ka līdzīgu pirkumu veikšanai izvēlētos četrus tuvumā esošus veikalus - trīs SIA "Rimi Latvia" un vienu "Maxima Latvija".

Ņemot vērā aptaujas rezultātus, KP konstatējuši attālumu un noteikusi laika intervālu, kādu patērētāji būtu gatavi mērot citu tuvākajā apkārtnē esošo tirdzniecības vietu apmeklēšanai, secinot, ka darījuma rezultātā ietekmētais tirgus ir ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus aptuveni četru minūšu gājiena attālumā ap konkrētajām tirdzniecības telpām.

KP informēja, ka pašlaik teritorijā kopumā darbojas piecas tirdzniecības vietas, kurās pakalpojumus sniedz "Rimi Latvia", "Maxima Latvija" un "Essa", un šāda tirgus struktūras saglabāšana ir nozīmīga efektīvai konkurencei. Pēc darījuma īstenošanas konkrētajā tirgū darbību turpinātu tikai divi lielākie mazumtirgotāji, tiem palielinot tirgus daļu, kā arī pieaugot "Maxima" veikalu skaitam. KP ieskatā, tas mainītu tirgus struktūru un būtiski samazinātu konkurenci.

KP atzīmēja, ka līdzšinējās attīstības tendences abiem lielākajiem mazumtirgotājiem, atverot arvien vairāk arī neliela formāta veikalus, citiem tirgotājiem rada būtiskas barjeras sākt vai veikt darbību Rīgas centrā, tostarp apgrūtinot iespēju atrast piemērotas telpas mazumtirdzniecībai.

Ņemot vērā "Maxima Latvija" un "Rimi Latvia" tirgus varu un konkurences priekšrocības, KP jau iepriekš konstatējusi, ka citiem mazumtirgotājiem ir ierobežotas iespējas radīt efektīvu konkurences spiedienu.

Tā kā darījuma īstenošanas gadījumā ietekmētajā tirgū būtiski samazinātos konkurence, nostiprinātos lielāko ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības uzņēmumu pozīcijas, kā arī tiktu ierobežotas patērētāju iespējas iegādāties daudzveidīgas preces plašāka skaita uzņēmumu veikalos, KP lēmusi aizliegt "Maxima Latvia" iegūt nomas tiesības uz tirdzniecības telpām Rīgā, Tērbatas ielā 33/35.

KP atgādināja, ka šādos darījumos potenciālā sadarbības partnera - telpu nomnieka - izvēle ir telpu īpašnieka individuāls lēmums. Tikmēr KP izvērtē šāda darījuma ietekmi uz konkurenci konkrētajā tirgū. Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi iestāde nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.

Veikalu "top!" mārketinga direktore Ilze Priedīte aģentūrai LETA sacīja, ka KP lēmumu vērtē pozitīvi, jo tika ņemta vērā apkārtējā konkurence, kā arī pircēju paradumi un vēlmes.

Vienlaikus viņa norādīja, ka viens no veikalu tīkla "top!" partneriem SIA "Mārksmens" ir noslēdzis ilgtermiņa nomas līgumu ar ēkas īpašnieku un 14. janvārī sāks savu darbību. Pavasarī paredzēta arī veikala rekonstrukcija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu