Konstantinopoles patriarhs parakstījis dekrētu par Ukrainas baznīcas neatkarību (1)

LETA/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Konstantinopoles ekumēniskais patriarhs Bartolomejs
Konstantinopoles ekumēniskais patriarhs Bartolomejs Foto: Reuters/ScanPix

Konstantinopoles ekumēniskais patriarhs Bartolomejs sestdien, 5. janvārī, parakstījis dekrētu par Ukrainas pareizticīgās baznīcas neatkarību.

Bartolomejs, kas pareizticīgo līderu vidū tiek uzskatīts par pirmo starp līdzīgiem, parakstot dekrētu, formalizējis Ukrainas baznīcas neatkarību no Krievijas pareizticīgās baznīcas, ar kuru tā bija saistīta kopš 1686. gada.

Tomosa - dokumenta par autokefālijas piešķiršanu Ukrainas baznīcai - parakstīšanas ceremonija notika Stambulā, Turcijā, kur atrodas ekumēniskā patriarha rezidence.

Ceremonijā piedalījās Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Kijevas metropolīts Epifānijs. Bartolomejs tomosu Epifānijam pasniegs svētdien.

Pirms parakstīšanas ceremonijas Stambulā Svētā Jura baznīcā notika aizlūgums.

Bartolomejs aicināja visas pasaules pareizticīgos atzīt jauno Ukrainas baznīcu par neatkarīgu, kā arī visos pareizticīgajos dievnamos pieminēt metropolītu Epifāniju aizlūgumos.

Pirms sestdienas ceremonijas Porošenko tikās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

Kā ziņots, 15.decembrī Kijevā apvienošanās sinodē izveidota jauna neatkarīga Ukrainas pareizticīgā baznīca, un par tās vadītāju - Kijevas un visas Ukrainas metropolītu - ievēlēts Epifānijs.

Ekumēniskais patriarhāts oktobrī piekrita atzīt Ukrainas pareizticīgās baznīcas neatkarību.

Lēmums bija pamatīgs trieciens Maskavas garīgajai autoritātei pareizticīgo pasaulē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu