Grūti audzināmos bērnus "izsūta" uz "Bērnu oāzi" pierobežā; pēc pārbaudēm iestāde pārtrauc darbu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kopš mediji vērsuši uzmanību "sistēmas bērniem" jeb ārpusģimenes aprūpē dzīvojošajiem nepilngadīgajiem, atklājies daudz nepatīkamu  faktu un amatus zaudējusi ne viena vien amatpersona. Tomēr sistēmā joprojām ir caurumi, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Saistībā ar iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem LTV rīcībā nonāca informācija par kādu pusaudžu pāraudzināšanas iestādi. Radušās aizdomas, vai ar pusaudžiem, kas tur nokļuvuši, lai koriģētu viņu antisociālo uzvedību, vispār kāds nodarbojas, kā arī par to, vai tiek nodrošinātas izglītības iespējas.

Vieta, uz kuru vismaz 16 Latvijas pašvaldības izsūtījušas tā sauktos grūti audzināmos pusaudžus, atrodas pie Latvijas - Krievijas robežas, Ludzas novadā Istalsnas ciemā.

Daudzus gadus Istalsnā darbojies bērnu nams. Pēc tā slēgšanas Ludzas pašvaldība ēku iznomājusi privātam pakalpojumu sniedzējam SIA "Bērnu oāze". Bijušā bērnunama telpās izmitināti pusaudži, arī tādi, kas pārkāpuši likumu.

"Bērnu oāzē" daļai pusaudžu uzvedības korekcijas programma ilgstoši nozīmējusi pilnīgu izolāciju no sabiedrības, ierobežotu saziņu ar pasauli žoga otrā pusē, ierobežotas iespējas iegūt izglītību un ierobežotas iespējas integrēties sabiedrībā. Vairāki bērni, kas dzīvojuši "Bērnu oāzē", to raksturo ar vārdiem - ļoti īpatnēja vieta.

Liela daļa audzēkņu pie pirmās iespējas aizbēg un ilgstoši atrodas policijas meklēšanā. Iestāde tikmēr turpina saņemt no pašvaldībām daļu naudas par bērnu.

Viens no bērniem, ar kuru sazinās "Panorāma", sākotnēji baidās runāt. Vēlāk raksta: ""Oāzē" ir vairāk konfliktu, tur audzinātāji reāli bērnus apsaukā. Pat pati direktore, un, ja tur kaujas, audzinātāji stāv un skatās, viņiem ir vienalga. Tāpat kā vadītājai. Viņai ir vienalga, kas notiek ar bērniem."

"Neviens tur negrib atrasties, jo tur nav ko darīt. Tu vienkārši visu laiku sēdi savā istabā un skaties uz griestiem."

"Internets, viņi savāc internetu. Nekā nav. Nodarbības, nekā nav."

Tagad Ludzas novada pusaudžu pāraudzināšanas iestādes īpašnieki - SIA "Bērnu oāze" - par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem nokļuvusi zem uzraugošo iestāžu lupas.

Padziļinātas pārbaudes par viņu līdzšinējo darbību sākušas gan valsts, gan pašvaldības iestādes, tostarp Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Pārbaudēs iesaistījusies arī Labklājības ministrija (LM), atklājot, ka vairāki pakalpojumi faktiski netika sniegti, tāpēc tos izslēguši no sociālo pakalpojumu reģistra.

"Izslēgts no reģistra šobrīd ir tātad grupu dzīvoklis pieaugušām personām. Un otrs ir rehabilitācija bērniem ar atkarībām."

"Šie pakalpojumi tātad netika uz vietas sniegti. Konstatēts, ka šo pakalpojumu nav," 

informēja ministrijas vecākā eksperte metodiskās vadības un kontroles jautājumos Agnese Jurjāne.

Iestādes valdes loceklis Sergejs Maksimovs vairākkārt uzsvēra - kur ir bērni ar ielaistām uzvedības problēmām, tur nevar viss būt kārtībā.

"Es vienmēr pielietoju tādu metaforu - atbraukt Tuberkulozes slimnīcā un konstatēt, ka tur ir tuberkuloze, to nu var, protams," sacīja Maksimovs.

SIA "Bērnu oāze" direktore Inga Štokmane arī pauda neizpratni: "Pēkšņi viss tas, kas deviņus gadus varēja strādāt, tagad, izrādās, ir ļoti nepareizi."

Lai gan iestādes vadītāji stāstīja, ka viņu darbam ar pusaudžiem bijuši lieliski rezultāti, sākotnējās pārbaudes uzrāda pretēju ainu.

Reaģējot uz šo pastiprināto interesi, SIA "Bērnu oāze" vadība jau izsūtījusi pašvaldībai vēstuli par savas darbības pārtraukšanu no februāra.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu