Vai ir pieņemami, ka Latvijas Augstāko tiesu vada cilvēks, kuram ir neskaidras saites ar VDK? (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Publiskotajā VDK aģentu kartotēkā redzams arī Latvijas valsts tiesu augstākās amatpersonas Ivara Bičkoviča vārds. Viņa aģenta kartīte gan nav jaunums, vēsta TV3 Ziņas. 

Deviņdesmitajos gados Bičkovičs panāca tiesas spriedumu, ka nav pierādījumu apzinātai viņa sadarbībai ar VDK. Pats Bičkovičs TV3 Ziņām atteica interviju. Arī raidījuma uzrunātie tiesneši vairījās paust viedokli, vai ir pieņemami, ka Latvijas Augstāko tiesu vada cilvēks, kuram ir neskaidras saites ar VDK.

Tikmēr topošais tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) mudina Bičkoviču pārdomāt savu atrašanos amatā, jo šī pagātnes ēna mazina sabiedrības uzticību tiesiskumam.

Ivara Bičkoviča VDK aģenta kartītē norādīts – savervēts 1983. gada 4. novembrī ar pseidonīmu “Raitis”.

Ziņas par viņa iespējamo sadarbību ar čeku izskanēja jau pirms desmit gadiem, kad viņu pirmoreiz virzīja Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatam. Kā vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga, pirmo reizi VDK Bičkoviču uzrunājusi jau Kokneses vidusskolā. Nākamreiz – kā ceturtā kursa studentu universitātē. Detalizētāka informācija nav pieejama, jo daudzi dokumenti atrodas Krievijā.

Bičkoviča sadarbību ar čeku 1995. gadā vērtēja tiesā, kur viņš pats skaidroja, ka uzreiz pēc augstskolas iesaukts padomju armijā, un tas esot bijis sods par atteikšanos sadarboties. 

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu