Potenciālās valdības deklarācijā sola sekmēt un pakāpeniski ieviest latgaliešu rakstu valodas apguvi (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bankas "Citadele" bankomāts ar latgaliešu dialektu.
Bankas "Citadele" bankomāts ar latgaliešu dialektu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru prezidenta amatam nominētā Krišjāņa Kariņa (JV) valdības deklarācijā iekļauta apņemšanās sekmēt un pakāpeniski ieviest latgaliešu rakstu valodas apguvi Latgales reģionā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais valdības deklarācijas projekts.

Topošās valdības partneri vēl šorīt sanāca uz sanāksmi, lai noslēgtu darbu pie valdības deklarācijas.

Deklarācijas projekta sadaļā "Kultūra un nacionālā identitāte" iekļauts arī mērķis stiprināt novadmācību vispārējās izglītības iestādēs, kā arī solījums turpināt konsekventu valsts aizsardzības mācības ieviešanu izglītības sistēmā.

Tāpat deklarācijas projektā minēts, ka nākamā valdība nodrošinās secīgu pāreju uz mācībām valsts valodā un stiprinās patriotismu visos izglītības līmeņos, jo īpaši pirmsskolas izglītības posmā.

Kā ziņots, nākamās valdības deklarācijā piedāvāts iekļaut solījumu izveidot vienotu un efektīvu mediju monitoringa sistēmu un kopējas regulācijas mehānismu cīņai ar dezinformāciju, propagandu un nelegālu saturu.

Politiķu iesniegtās ieceres paredz noteikt, ka nākamā valdība tieksies stiprināt nacionālo mediju telpu un nodrošinās valsts atbalstu daudzveidīga, kvalitatīva satura veidošanai, tostarp, sabiedrisko mediju pakāpenisku iziešanu no reklāmas tirgus.

Deklarācijas projektā piedāvāts iekļaut punktu, kas paredzētu valsts atbalsta paplašināšanu Sabiedrības integrācijas fonda programmai "NVO fonds".

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), potenciāli pildot savus amata pienākumus arī nākamajā valdībā, ir solījusi turpināt celt kultūras nozares darbinieku atalgojumu, par atskaites punktu ņemot vidējo algu sabiedriskajā sektorā.

Melbārdes visas iepriekš paustās kultūras nozares prioritātes iekļautas potenciālās valdības deklarācijas projektā.

Ministre turpmākajam darbam kā virsmērķi izvirzījusi nacionālās kultūras un latviešu valodas kā pamatnācijas un Latvijas kā nacionālas valsts pastāvēšanas garanta saglabāšanu un bagātināšanu, un minētās apņemšanās piedāvāts iekļaut valdības deklarācijā. Nozarē nodarbināto atalgojuma celšana, līdzās citiem uzdevumiem, pēc Melbārdes domām, ir kā priekšnosacījumi šī virsmērķa sasniegšanai.

Melbārde vēlas paplašināt kultūras pakalpojuma pieejamību un daudzveidību, īpašu uzmanību veltot bērnu, jauniešu un senioru auditorijām. Pēc viņas domām, nepieciešams atbalstīt kultūras tradīciju nostiprināšanu un kvalitatīvu kultūras pakalpojumu klāstu Latvijas reģionos. Tāpat visas valsts līmenī nepieciešams veidot spēcīgu kultūrizglītības tīklu, kas palīdz ieraudzīt un atbalstīt jaunos talantus.

Par nozīmīgu Melbārde uzskata uzdevumu pabeigt ministrijas uzsāktos būvniecības un renovācijas projektus. Tāpat, pēc ministres domām, nepieciešams uzsākt Nacionālās koncertzāles būvniecību, veidojot vietu mūzikas izcilībai un jauno mūziķu izaugsmei.

Turpmākajā darbā ministre vēlas nodrošināt arī ikgadēju Latvijas laikmetīgās mākslas kolekcijas papildināšanu un aktualizēt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projektu. Viņasprāt, svarīgi arī rūpēties par Latvijas valsts simtgades programmas sasniegumu pēctecību, kā arī sākt savlaicīgi gatavoties Dziesmu un deju svētku tradīcijas 150. gadu svinībām.

Pēc Melbārdes domām, nepieciešams atbalstīt latviešu diasporas kultūras dzīves nepārtrauktību, daudzveidību un kvalitāti. Līdz šim diasporas kultūras uzturēšanai un veicināšanai finanšu līdzekļi atvēlēti kā projektam, nevis kā daļa no valsts pamatbudžeta.

Tāpat kā nozīmīgu Melbārde uzskata mūsdienīgas prototipēšanas laboratorijas izveidi, kā arī tiekšanos turpināt attīstīt radošo kvartālu Miera ielā, Tabakas fabrikā. Šāds radošais kvartāls, viņasprāt, veido priekšnoteikumus radošai partnerībai un produktu ar augstu pievienoto vērtību radīšanai.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu