"Ir nelaiķi, kuri te guļ ilgāk nekā gadu." Apbedīšanas birojam nākas uzglabāt cilvēku mirstīgās atliekas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Cilvēka nāves gadījumā par viņa apbedīšanu rūpējas tuvinieki, bet kas notiek ar cilvēkiem, kuri atrasti miruši uz ielas vai nomirst slimnīcā neatpazīti? Apbedīšanas biroju aizkulises skaidro raidījums "4. studija".

Situācijas, kad Latvijas morgos nonāk cilvēki, kuri atrasti miruši uz ielas vai arī savu pēdējo stundiņu sagaidījuši slimnīcā nav retums. Tāpat nozares speciālisti jau rēķinās, ka ne vienmēr ir atrodami mirušo radinieki.

"Diezgan daudz, pēdējā laikā diezgan daudz tādu ir."

"Pa pagājušo gadu mums bezpiederīgie pēc dokumentiem bija kādi 28 cilvēki,"

stāsta Jūrmalas "Sēru nama" direktors Gunārs Černovs.

Pērnā gada decembrī Slokā uz ielas atrada kundzi. Viņu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nogādāja vietējā slimnīcā, kur viņa nomira. Pēc tam līķi aizveda uz sēru namu, kur kundzes mirstīgās atliekas nogulēja četras dienas. Neviens par viņu neinteresējās. Tāpēc sēru nama darbinieki nolēma tuviniekus meklēt paši.

"Protams, mēs sniedzām paziņojumu iekšā "Facebook", centāmies atrast to nezināmo, tad atbrauca (..), bija ierosināta lieta, viņu pārveda uz Tiesu medicīnas ekspertīzes centru uz Rīgu. Kas tālāk? Nav atsaukušies, vai viņa ir apglabāta vai nav - grūti teikt," skaidro Černovs.

Kundzes tuvinieku meklēšana internetā atklāja apbedīšanas biroju aizkulises.

Gadījumos, kad tiek atrastas cilvēka mirstīgās atliekas vai cilvēks mirst slimnīcā un nav iespējams noskaidrot ne personas vārdu un uzvārdu, ne piederīgos, tiek ierosināts kriminālprocess. Un tikai tad, kad apbedīšanas birojs no prokuratūras vai policijas saņem atļauju personas kremēšanai vai apbedīšanai, cilvēku drīkst guldīt zemes klēpī. Nereti šo atļauju Jūrmalas sēru nams gaida ne tikai mēnešiem, bet pat gadiem ilgi.

"Pēdējo divu gadu laikā mums ir trīs nelaiķi, kuri te guļ jau vairāk par gadu. Diemžēl mums uz doto brīdi ir [mirusi sieviete] no 2015. gada."

Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs raidījumam "4. studija" sniedza rakstisku informāciju: "Pēc centra statistikas datiem 2017. gadā tiesu medicīniskās ekspertīzes veikšanai tika nogādāti 299 neatpazīti mirušie, no tiem tika atpazīti 251."

Tātad,  2017. gadā ekspertīžu centrā ilgstoši savu apbedīšanu gaidīja un, iespējams, vēl gaida 48 cilvēku mirstīgās atliekas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu