Ķiploki un dzērvenes nepalīdzēs! Profesors Danilāns atbild uz populāriem jautājumiem par saaukstēšanos (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents, Dr. habil. med. Anatolijs Danilāns.
Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents, Dr. habil. med. Anatolijs Danilāns. Foto: Ieva Čīka/LETA

Par savu veselību domā ikkatrs. Nereti profilaktiskos nolūkos tiek lietota tēja ar medu, ķiploki un dzērvenes - bet vai "tautas metodes" patiešām palīdz? Uz LTV raidījuma "4. studija" skatītāju jautājumiem atbild gastroenterologs un profesors Anatolijs Danilāns.

Portāls "Apollo" piedāvā ielūkoties profesora teiktajā. 

Ja cilvēks ir potēts pret gripu, vai tas palīdz nesaslimt ar ARS vīrusu?

"Nē, pote ir pret gripas vīrusu, lai ar to nesaslimtu, bet ar saaukstēšanos saslimt nemaz nav iespējams. Jā, ziemā varat nosalt, apsaldēt kājas. Pacienti slimnīcā bieži man saka - lūk, logs stāvēja palātā vaļā, un saslimu ar vīrusa infekciju - nē! Vīrusa infekcija ir vīrusa infekcija. Ja nav vīrusa, apaukstēties nav iespējams. Apaukstēšanās slimība būtībā ir nepareizs teiciens. Ja nav vīrusa, arī mežā iesnas nedabūsi."

Vai ķiploki un dzērvenes strādā kā profilakses līdzekļi?

"Nē, nestrādā! Tā nav slikta lieta, bet ķiploki sev zinātnisku pierādījumu nav guvuši. Ja ēdīsi vairāk ķiplokus un sīpolus nav garantēts, ka slimosi mazāk." 

Ko tad darīt? Varbūt tiešām vairāk fiziski kustēties?

"Cilvēka kaulos ir šūnas, kuras sauc par osteklastiem - tās "grauž" mūsu kaulus. Izrādās, ka turpat netālu ir arī osteblasti - tie savukārt, ražo "jaunu" kaulu."

"Nesen atklāts arī ostekalcīns - viela, kas izdalās no kauliem un caur asinsriti tiek novadīta tālāk pa ķermeni, dziedējot aknas, nieres, asinsvadu sklerozi."

"Jāņem vērā, ka šī viela izdalās tikai tad, kad kauls tiek kustināts, tātad, skrienot, lecot, fiziski nodarbinot savu ķermeni."

Kā pareizi uzņemt D vitamīnu? 

"D vitamīns patiešām ir labs. Ja trūkst, tad jāuzņem, bet ar D vitamīnu ir dažas neparastas un interesantas lietas. Tas ir neaktīvs, to aktivizē divi orgāni - aknas un nieres. Par aknām esmu lepns, jo, pat ja esi "pielējies", tās tomēr pusi no vitamīniem organismam nogādās. Ar nierēm gan uzmanīgi. Ja ir problēmas ar šo orgānu, ieteicams, uzņemt papildus aktīvo D vitamīnu. 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu