"Ja tāds nokristu uz galvas, nosistu mani un suni!" Jelgavnieki satraukti par balkonu tehnisko stāvokli (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dzīvojamās mājas balkons. Ilustratīvs foto
Dzīvojamās mājas balkons. Ilustratīvs foto Foto: Renāte Briede/LETA

Jelgavas iedzīvotāji ir satraukti par brūkošajiem ēku balkoniem un to tehnisko stāvokli. Problēmas ar balkoniem konstatētas arī citās Latvijas pilsētās, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu". 

Šā gada 28. janvārī, vairākiem balkoniem Jelgavā konstatētas konstrukcijas problēmas. 

"Baigais troksnis bija. Tas bija naktī. Es tur gar to balkonu eju staigāt ar suni. Tur nokrita karkass. Ja tāds nokristu uz galvas, nosistu mani un suni," stāsta kāda satraukta iedzīvotāja.

"Man arī uz balkona puķu kaste, es zinu, ka es nevaru pret to atbalstīties, bet uz balkona eju. Es tikai redzu, ka dzelži no sienas atgājuši,” par sava balkona stāvokli stāsta iedzīvotāja Dzintra.

Jelgavniece Una stāsta, ka uz viņas balkona esot nokritis prāvs betona gabals, kas nokritis no no stāvu augstāk dzīvojošā kaimiņa balkona.

Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde savā mājaslapā brīdina iedzīvotājus ar publikāciju "Esiet uzmanīgi, balkoni ir nolietojušies!".

"Mēs maksājam par balkonu apsaimniekošanu. Es pilnībā paļaujos uz apsaimniekotāju, ka tas mani informēs par to, ka manam balkonam ir nepieciešami remontdarbi. Mēs, iedzīvotāji, neesam eksperti," skaidro jelgavniece Una.

Jelgavas nekustamā īpašuma pārvaldes tehniskais direktors Oļegs Kukuts mierina, ka apsaimniekotājs pastāvīgi veicot balkonu vizuālo novērtēšanu, un informē par tehnisko apsekošanu un remontdarbiem, ja tie nepieciešami.

"Mēs varam novērtēt stāvokli tikai pa gabalu. Savukārt dzīvokļa īpašnieks, uzkāpjot uz balkona un paveroties augšup vai uz sava balkona konstrukcijām, redz, kādi izskatās kaimiņu balkoni. Ja ir kādas izmaiņas vai kāds satraucošs skats, var dot mums ziņu, un mēs turpināsim izvērtēt stāvokli," stāsta Kukuts.

Jelgavas namu apsaimniekotāja pārstāvis norāda, ka esot problemātiski uzsākt balkonu labošanu, ja tam nedod akceptu iedzīvotāji.

Pērn Ekonomikas ministrija veica pētījumu, "hruščovku" balkonu izpēti Rīgā, Rēzeknē un Jelgavā. Apsekojot aptuveni 1000 balkonu, secināts, ka situācija nav no labākajām.

» Pētījums: Hruščova laika daudzdzīvokļu māju balkoni ir kritiskā stāvoklī

Vienas sērijas ietvaros aptuveni 55%, otras sērijas ietvaros - vairāk nekā 80% balkonu tuvāko trīs gadu laikā jāveic nopietni atjaunošanas darbi.

"Ja iedzīvotāji ir par kūtru, lai sapulcēs vienotos par balkonu remontiem, vai tam nepietiek līdzekļu, pašvaldības atbildība ir bīstamos objektus identificēt un nepieciešamības gadījumā apturēt konkrēto balkonu ekspluatāciju."

                                                                                 Edmunds Valantis

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu