Kā muļķīgu kļūdu pārvērst par miljardu vērtu biznesa ideju? Igauņu uzņēmēju veiksmes stāsts (3)

Foto: Pexels
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad igaunietis Kristo Kērmans kādu dienu šaustīja sevi par to, ka pieļāvis "pavisam muļķīgu kļūdu", viņš vēl nenojauta, ka šī kļūda sniegs viņam miljardus vērtu biznesa ideju, raksta raidsabiedrība "BBC".

2008. gadā Kristo bija 28 gadi un viņš strādāja Londonā par vadības konsultantu. Tā gada Ziemassvētkos viņš saņēma iespaidīgu svētku prēmiju - 10 tūkstošus sterliņu mārciņas. 

Tā kā tajā laikā Igaunijā procentu likmes bija augstākas, viņš nolēma naudu no Lielbritānijas bankas konta pārskaitīt uz savu krājkontu Igaunijā, lai saņemtu procentu maksājumus no noguldījumiem.

"Es samaksāju bankai Lielbritānijā 15 mārciņas, lai naudu pārskaitītu uz Igauniju. Pēc nedēļas kontā parādījās pārskaitījums, taču no summas bija pazudušas vēl 500 mārciņas," stāsta Kristo.

"Sāku prātot un meklēt, kāpēc tā notika, un sapratu, ka esmu pieļāvis muļķīgu kļūdu."

"Domāju, ka Lielbritānijas banka ņems vērā aktuālo valūtas maiņas kursu, bet nē - tā vietā kurss bija par pieciem procentiem "dārgāks". Tas ir veids kā šī un arī visas citas bankas var nopelnīt naudu. Līdz ar to tā bija tikai mana kļūda."

Tad Kristo nolēma, ka izdomās veidu, kā pārskaitīt naudu no vienas valsts uz otru bez banku starpniecības.

Foto: Pixabay

Sākumā Kristo sazinājās ar savu draugu Tāvetu Hinrikusu, kurš tajā laikā strādāja igauņu uzņēmumā "Skype". 

"Viņam alga tika maksāta kronās, toreizējā Igaunijas valūtā, bet Londonā vajadzēja mārciņas. Mēs sākām darīt tā - es ieskaitīju savas mārciņas viņa kontā Londonā, bet viņš iemaksāja kronas manā kontā Igaunijā. Tā mēs samainījām naudu, neko nemaksājot bankām. Mums šis risinājums labi strādāja un ar laiku aizdomājāmies, kāpēc šādu konceptu nevarētu lietot ikviens."

2011. gadā viņi nodibināja Londonā bāzētu uzņēmumu "TransferWise" - finanšu tehnoloģiju tīmekļa vietni, kas ļauj tās lietotājiem pārskaitīt naudu uz ārzemēm citā valūtā pēc vidējā tirgus maiņas kursa par noteiktu samaksu 0.5 procentu apmērā.

Šodien "TransferWise" ir globāls uzņēmums - tā investori ir "Virgin" vadītājs Sers Ričards Brensons un "PayPal" līdzīpašnieks Makss Levčins.

Pirmajā gadā Kristo un Tāvets biznesu "audzēja" organiski, paši veicot ieguldījumus no uzkrājumiem.

Sākumā klienti par uzņēmumu uzzināja no draugu un paziņu atsauksmēm, bet pēc pozitīva novērtējuma tehnoloģiju tīmekļa vietnē to skaits strauji pieauga.

Lai izvairītos no juridiskām problēmām, abi vīrieši pirms darbības uzsākšanas devās pie Lielbritānijas finanšu pakalpojumu regulējošo iestādi.

"Pirmo reizi viņi redzēja kaut ko tādu. Vismaz viņi bija diezgan pārliecināti, ka mēs nenodarbosimies ar krāpšanu," atklāj Kristo.

Vēl tikai pirms sešiem gadiem Kristo un Tāvets meklēja iespējas, kā papildināt uzņēmuma starta kapitālu: "Mēs uzrunājām vismaz 15 potenciālos investorus, bet tie visi mums atteica. Eiropā neviens uz mums pat neskatījās - Eiropas investori tad centās izvairīties no jebkāda riska. Tāpēc pirmo finansējumu mēs saņēmām no kāda neliela fonda Ņujorkā." Savukārt jau 2014. gadā uzņēmumā naudu ieguldīja arī Sers Ričards Brensons.

Tagad uzņēmuma pakalpojumus izmantojuši jau vairāk nekā četri miljoni iedzīvotāji no visas pasaules, tas pieejams 50 valstīs un 49 valūtās. Katru mēnesi caur "TransferWise" tiek pārskaitīti aptuveni trīs miljardi eiro.

Uzņēmuma peļņa ir aptuveni septiņi miljoni eiro gadā un tajā strādā 1400 darbinieki.

Finanšu tehnoloģiju pētnieks un komentētājs Kriss Skiners norāda, ka "TransferWise" attīstījās tik ātri, jo to ir lēti un ērti lietot: "Tam pievieno vēl nopietnu smagsvaru investīcijas, un tavās rokās ir poteniāla izdošanās."

"Kad mēs sākām, neko daudz nezinājām," stāsta Kristo Kērmans.

"Kāpēc lai kāds uzticētos diviem puišiem no Igaunijas? Vai vispār kāds bez mums ir saskāries ar šo problēmu?"

"Taču izrādījās, ka jā - cilvēkiem visā pasaulē bija nepieciešams šis risinājums. Un jā - viņi mums uzticējās."

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu