Noziedznieki Latvijā plānojuši nolaupīt un nogalināt kādu tiesu izpildītāju (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas tiesnešu konference. Ilustratīvs attēls.
Latvijas tiesnešu konference. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Noziedznieki Latvijā plānojuši nolaupīt kādu tiesu izpildītāju, par viņa atbrīvošanu pieprasot 350 000 eiro, pirmdien, 19. februārī, žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

» Valsts policija un "Omega" novērš kādas amatpersonas nolaupīšanu

Video: Policija informē par valsts amatpersonas nolaupīšanas mēģinājumu

Noziegums novērsts sagatavošanas un plānošanas stadijā, pastāstīja Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas priekšnieks Romāns Jašins.

Viņš teica, ka šī gada janvārī saņemta informācija par to, ka kāda persona plāno un organizē nenoskaidrotas personas nolaupīšanu ar mērķi iegūt šīs personas naudas līdzekļus, vēlāk plānojot slepkavību.

Policija nekavējoties sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 153. panta 3. daļas, sākti meklēšanas un izmeklēšanas pasākumi.

Diezgan īsā laikā noskaidrota potenciālā upura personība, uzzinot, ka tas ir tiesu izpildītājs un ka nozieguma plānotājam jau ir bijusi zināma informācija par personas darba vietu, mašīnu, situāciju ģimenē. Sākot izmeklēšanu, noskaidrots, ka tikusi plānota šī cilvēka nolaupīšana, paredzot viņu turēt kādā pagrabā tālu no Rīgas.

Nozieguma plānotāji gatavojušies izkrāpt naudas līdzekļus un pēc dažām dienām, lai slēptu pēdas, personu noslepkavot.

Īstenojot lielu operatīvo un izmeklēšanas pasākumu kopumu, policijai izdevās iegūt pietiekami daudz pierādījumu par nozieguma plānošanu, skaidroja likumsargi. Februārī sadarbībā ar pretterorisma vienību "Omega" aizturēta aizdomās turamā persona. Pašlaik šai personai piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Izmeklēšana uzskata, ka noziegumā varētu būt bijušas iesaistītas arī citas personas, līdz ar to izmeklēšana turpinās, lai noskaidrotu visus apstākļus, teica Jašins, piebilstot, ka patlaban aizturēts 1962. gadā dzimis Latvijas pilsonis, kurš agrāk jau bijis nonācis policijas redzeslokā.

Nauda, ko nozieguma plānotāji vēlējušies iegūt primāri bija saistīta ar tiesu izpildītāja dienesta pienākumu pildīšanu, proti, valsts nauda, kas bija pieejama amata pienākumu pildīšanai. Noziegumā ticis plānots naudas summu pieprasīt no paša tiesu izpildītāja, prasot to pārskaitīt uz noziedznieku bankas kontiem.

Likumsargi skaidroja, ka cietušais nav bijis personīgi pazīstams ar nolaupītājiem, taču bijusi saskarsme, pildot tiešos dienesta pienākumus.

Viens no nozieguma plānotājiem bijis saistīts ar kādu tiesu izpildītāja lietām.

Informāciju par plānoto noziegumu policija pārtvēra tā plānošanas stadijā, un tiesu izpildītājs par šo gadījumu nebija zinājis. Par situāciju tiesu izpildītāju informēja policija, kura viņa izsauca, kad krīze jau bija novērsta, uzsvēra policijas pārstāvji.

Grišins pastāstīja, ka VP mēnesī vidēji saņem divus trīs pieteikumus par iespējamu personu nolaupīšanu, ķīlnieku sagrābšanu vai personas brīvības ierobežošanu. 95% gadījumos pieteikumi neapstiprinās, taču VP speciālisti, kā uzsvēra Grišins, ir gatavi jebkurā diennakts laikā celties un risināt ķīlnieku sagrābšanas krīzi. "Katrs gadījums, lai arī cik tas sākotnēji šķistu nenopietns, tiek uztverts kā reāla ķīlnieku sagrābšana," viņš teica.

Jašins skaidroja, ka šāda nozieguma izmeklēšanā nevar paredzēt, kurā mirklī un stadijā līdz policijai nonāks signāli par iespējamu noziegumu - vai tas būs telefona zvans, vai tā būs informācija par gatavotu noziegumu. "Bet jebkurā gadījumā mēs esam gatavi un spējīgi reaģēt, jo pasargāt cilvēka veselību un dzīvību ir mūsu primārais uzdevums. Pamatojoties uz pieredzi un praksi, izveidota īpaša metodika un taktika, kā efektīvāk strādāt ar šādām lietām," teica Jašins.

Foto: Policija informē par valsts amatpersonas nolaupīšanas mēģinājumu

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu