Rīgas dome atbalsta dotācijas palielināšanu Rīgas Zoodārzam (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien atbalstīja dotācijas palielināšanu Rīgas Zoodārzam par 150 000 eiro, bet uzņēmuma vadība apņēmusies strādāt pie ienākumu audzēšanas, šogad cerot iekasēt papildu ap 85 000 eiro.

Pēc SIA "Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs" valdes priekšsēdētāja Ingmāra Līdakas teiktā, galvenokārt šis finansējums nepieciešams darbinieku atalgojumu palielināšanai, kā arī vairāku sadzīvisku jautājumu risināšanai - dzīvnieku uzturēšanas apstākļu uzlabošanai, komunālo maksājumu segšanai, kas pieaugs līdz ar "Āfrikas savannas" atklāšanu, kā arī citiem jautājumiem.

Pats zoodārzs apņēmies šogad palielināt savus ieņēmumus par teju 85 000 eiro, kas varētu tikt īstenojams līdz ar "Āfrikas savannas" atklāšanu, atklāja Līdaka. Tāpat tiekot īstenotas arī dažādas biļešu pārdošanas akcijas.

"Zoodārzā nestrādā tikai dzīvnieku kopēji, bet arī santehniķi, celtnieki un citu profesiju pārstāvji, kuri darba tirgū ir pieprasīti. Jāsaprot, ka zoodārzā nevar strādāt, piemēram, zemes kvalifikācijas elektriķis, jo tā pati Tropu māja ir aprīkota ar ļoti smalku elektroniku," skaidroja Līdaka. Patlaban iestādē kopumā strādājot 156 darbinieki un šogad pamatā atalgojumu plānots celt vidējā līmeņa personālam - zoologiem, feldšeriem u.tml.

Līdaka neslēpa, ka vērsies pēc palīdzības arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

"Iepriekš starp zoodārzu un valsti bija zināma apņemšanās, ka valsts kompensē mums komunālos maksājumus. Tobrīd šīs izmaksas bija 382 000 eiro, bet laika gaitā izmaksas ir augušas un pērn tās bija jau par 50 000 līdz 60 000 eiro lielākas. Tā ir starpība, ko papildus lūdzām valstij.

Mums šī nauda bija nepieciešama jau decembrī, taču ministrija papildus lūgto starpību piesardzība dēļ atteica, pamatojoties ar to, ka vēl nav pieņemts valsts budžets, kas ir saprotams .Taču ar neapmaksātiem rēķiniem gaidīt, kamēr būs valsts budžets, mēs nevarējām, tādēļ vērsāmies pašvaldībā," sacīja iestādes vadītājs.

Komiteja papildu līdzekļu piešķiršanu atbalstīja vienbalsīgi un vairākkārt uzteica Līdaku kā uzņēmuma vadītāju. Līdz ar pieņemtajām izmaiņām pašvaldības dotācija zoodārzam šogad plānota 1,46 miljonu eiro apmērā. Kopējais iestādes budžets 2019.gadam plānots 3,85 miljoni eiro - 382 000 eiro valsts budžeta finansējums, 1,46 miljoni eiro - domes dotācija, bet 2 miljoni eiro - pašu ieņēmumi, kas ir par 84 877 eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā.

SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" apgrozījums 2017. gadā pieauga par 2% un bija 3,3 miljoni eiro. Uzņēmums 2017. gadā strādāja ar 64 319 eiro zaudējumiem, bet gadu iepriekš tā zaudējumi bija 30 905 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kā ziņots, zooloģiskā dārza vadītājs vēstulē domei skaidroja, ka uzņēmums, pildot tam valsts pārvaldes deleģētos uzdevumus, ir nonācis situācijā, kad pieejamais finansējums nav pietiekams Zooloģiskā dārza dzīvnieku kolekcijas un infrastruktūras uzturēšanai ilgtermiņā.

Līdaka uzsvēra, ka Eiropas zoodārzu un akvāriju asociācijas prasības uzlabot dzīvnieku turēšanas apstākļus nebrīvē, veikt pētniecisko un vides izglītības darbu ir pastāvīgi augošas.

Tāpat palielinoties personāla izmaksas, ņemot vērā minimālās algas un vidējā algas līmeņa paaugstināšanos valstī.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu