"Huawei Technologies Co." viceprezidents: Nē! Mēs neveidojam nekādas slepenas pieejas iekārtām!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Huawei". Ilustratīvs attēls
"Huawei". Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Valsts drošības dienestā (VDD) un Aizsardzības ministrijā (AM) saņemti brīdinājumi no atsevišķām NATO partnervalstīm izvērtēt "Huawei" iekārtu piemērotību lietošanai Latvijas nacionālajās kritiskajās infrastruktūrās, tāpēc drīzumā varētu sākties testi, vēsta LNT Ziņu TOP 10. 

Vienlaikus šonedēļ Rīgā no Ķīnas bija ieradies "Huawei" viceprezidents kiberdrošības jautājumos, izsakot arī vēlmi klātienē tikties ar Latvijas specdienestu pārstāvjiem, lai tehnoloģiski pierādītu, ka "Huawei" tehnoloģijas nerada spiegošanas vai sabotāžas riskus.

Par globālo līderi 5G tehnoloģiju piegādē, tostarp uz Latviju, vēlas kļūt Ķīnas telekomunikāciju gigants ”Huawei Technologies”, kura iekārtas tiktu izmantotas, piemēram, 5G bāzes stacijās, nodrošinot centrālo datu plūsmu. Lai arī publiski klusu, tomēr, kā VDD noskaidroja LNT Top10, arī Latvijā nolemts veikt ”Huawei” risku analīzi.

ASV specdienesti izteikuši spekulācijas, ka Ķīnas izlūkdienesti, iespējams, varētu piespiest "Huawei" caur savām iekārtām spiegot, zagt vai mainīt datus, radīt traucējumus telekomunikāciju infrastruktūrās, attālināti vadot vai iznīcinot ierīces.

”Konkrētu pierādījumu nav! Es nevaru atbildēt uz šiem pārmetumiem, ja viņi tieši galdā neliek pierādījumus šo bažu patiesumam.

Nekas konkrēts nav parādīts, piemēram, lūk, šeit ir tieši tā problēma. Ja tā būtu, mēs reaģētu,” saka ”Huawei Technologies Co.” viceprezidents kiberdrošības un privātuma jautājumos Mika Laude, kurš šonedēļ īslaicīgi bija ieradies Rīgā sniegt interviju raidījumam LNT Top10.

"Huawei"  pārstāvis arī norāda, ka pēc dažādiem neatkarīgo institūciju veiktajiem drošības auditiem nekādus riskus nav saskatījuši ne Vācijā, Itālijā, Francijā un ne Zviedrijā. Pēc vairākus gadus ilgiem pētījumiem šonedēļ arī Lielbritānijas pārstāvji nāca klajā ar secinājumiem, ka būtiski riski "Huawei" nav saskatāmi un šajās valstīs nebūs lieguma izmantot izmantot "Huawei" tehnoloģijas 5G infrastruktūras izbūvē.

Uz LNT Top10 jautājumu, vai "Huawei" iekārtās, kā apgalvo ASV, varētu būt, tā saucamais, "backdoor" jeb ieprogrammēta iespēja slepeni pieslēgties un kontrolēt iekārtas, lietotājiem to nezinot, "Huawei Technologies Co." viceprezidents kiberdrošībā izteica stingru noraidījumu.

"Nē! Mēs neveidojam nekādas slepenas pieejas iekārtām. Nekādas piekļuves mūsu tehnoloģijām nav nevienas valsts valdībai. Otrkārt, “Huawei” kvalitātes uzraudzība, manuprāt, ir labākā pasaulē, jo, piemēram, Vācijas un Lielbritānijas valdību iestādes mūs ir analizējuši punktu pa punktam.

Ja viņi mūsu programmas izejas kodā būtu ko atraduši, sen jau būtu cēluši trauksmi. Bet nav atraduši pat neko aizdomīgu,” uzsvēra Laude.

Kā LNT TOP10 uzzināja VDD – šobrīd nav kategoriska lieguma izmantot "Huawei" iekārtas. Tas atkarīgs no katra operatora lēmuma.

"Ņemot vērā pieaugošos kiberdrošības apdraudējumus, VDD aicina ikvienu, tai skaitā, uzņēmējus, iegādājoties tehnoloģijas un IT risinājumus, pievērst pastiprinātu uzmanību informācijas drošības jautājumiem. VDD nerekomendē izmantot tādu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas, kuru reputācija ES un NATO dalībvalstīs tiek apšaubīta saistībā ar aizdomām par privātuma pārkāpumiem, publiski nepieejamas informācijas nesankcionētu iegūšanu vai valsts drošības apdraudējumu," sacīts VDD atbildē.

Tikmēr par kiberdrošību atbildīgajā AM ieskicē sekas, kādas varētu rasties tiem mobilo sakaru operatoriem vai tehnoloģiju piegādātājiem, kuri iekārtās vai tīkla komponentēs atklātos drošības riski. ”Valsts var pateikt – mēs nelietosim mobilo sakaru operatorus, kuri lieto šādas tehnoloģijas. Tā būs izvēle iepirkumos, ko tad attiecīgi valsts pārvaldes institūcijas var pielietot,” raidījumam paskaidroja AM valsts sekretārs Jānis Garisons.

Iespēju liegt piedalīties publisko iepirkumu konkursos potenciāli riskanto tehnoloģiju operatoriem ļauj pirms mēneša grozītie Ministru kabineta noteikumi par drošības standartiem.

”Ministru kabineta noteikumu būtība ir, ka mēs varam sniegt rekomendācijas, uz kādiem principiem valsts pārvaldei būtu jāveido iepirkumi un kādi kritēriji būtu jāizvirza, lai izvairītos no nedrošu tehnoloģiju vai pakalpojumu lietošanas,” piebilst Garisons.

Lai atgūtu reputāciju, "Huawei" 5. martā Briselē atvērs pastāvīgo kiberdrošības laboratoriju. "Huawei Technologies Co." viceprezidents kiberdrošībā Mika Laude sacīja, ka arī Latvija no tā varēs gūt sirdsmieru: ”Laboratorijas mērķis ir testēt "Huawei" ierīces. Valdību un telekomunikāciju operatoru pārstāvji varēs vest savas "Huawei" tehnoloģijas un programmatūru izejas kodus pārbaudei. Pieļauju, ka katras valsts pārstāvji vēlēsies informēt sabiedrību par laboratorijā gūtajiem rezultātiem, tādējādi tie būs publiski”.

Starptautiskajos medijos izskanējuši minējumi, ka ASV valdības un amerikāņu specdienestu kampaņa pret "Huawei" ir ekonomiskais protekcionisms un reakcija uz to, ka ASV kompānijas zaudē globālajā cīņā par 5G tehnoloģiju ieviešanu. Lai apturētu ASV zaudējumu, notiekot centieni ietekmēt Eiropas valstis atteikties no "Huawei" lietošanas. Šobrīd gan Eiropas lielvaras lēmušas nepakļauties ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu