Ap 30 cilvēku pie Krievijas vēstniecības prasa ukraiņu politieslodzīto atbrīvošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rakstnieku biedrības "Latvijas PEN" kopā ar "Ukrainas PEN" pie Krievijas vēstniecības rīko "tukšo krēslu" akciju, lai atgādinātu par 64 ukraiņu politieslodzītajiem Krievijā.
Rakstnieku biedrības "Latvijas PEN" kopā ar "Ukrainas PEN" pie Krievijas vēstniecības rīko "tukšo krēslu" akciju, lai atgādinātu par 64 ukraiņu politieslodzītajiem Krievijā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ap 30 cilvēku piektdien akcijā pie Krievijas vēstniecības prasa ukraiņu politieslodzīto atbrīvošanu, novēroja aģentūra LETA.

Akciju rīko rakstnieku biedrība "Latvijas PEN" kopā ar "Ukrainas PEN", lai atgādinātu par 64 ukraiņu politieslodzītajiem Krievijā.

Dažiem no sanākušajiem rokās bija Latvijas, Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas karogi. Iepretim vēstniecībai bija nolikti vairāki krēsli, uz katra no tiem novietota lapiņa ar cilvēka vārdu. Viens no organizatoriem tos arī nolasīja.

Starp sanākušajiem ir arī eiroparlamentāriete Sandra Kalniete (JV) un "Eiropas kustības Latvijā" prezidents Andris Gobiņš.

Pasākumu uzrauga aptuveni četri policisti.

Kā iepriekš skaidroja biedrība, pasākums tiek organizēts, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz notiekošo diskrimināciju, represijām un cilvēktiesību pārkāpumiem, kas vērsti pret okupētajā Krimas teritorijā dzīvojošajiem Krimas tatāriem un etniskajiem ukraiņiem.

Tās pārstāvji uzsver, ka Krimā un Krievijā ir pretlikumīgi aizturēti vairāk nekā 70 Ukrainas pilsoņi, to skaitā 24 karagūstekņi, kurus Krievija pērn 25. novembrī pretlikumīgi sagūstīja pēc militārā uzbrukuma Ukrainas karakuģiem Kerčas šaurumā un Melnajā jūrā.

Fotogalerija: Krievija apcietina sagūstītos ukraiņu jūrniekus

"PEN International" kopš 80. gadiem savos pasākumos izmanto tā dēvēto "tukšo krēslu", kas simbolizē rakstnieku, kurš pasākumā nevar piedalīties sava apcietinājuma, aizturēšanas, pazušanas, draudu vai slepkavības dēļ. Pēdējo gadu laikā Ukraina ir pārņēmusi šo ideju un "tukšo krēslu" velta Krievijā sagūstītajiem politieslodzītajiem un karagūstekņiem, skaidroja biedrībā.

2018. gada 15. novembrī "Ukrainas PEN" rīkoja "tukšā krēsla" pasākumu Kijevā, bet 2019. gada 17. februārī cilvēktiesību aktīvisti to izdarīja Minhenes Drošības konferences laikā.

"Latvijas PEN" filiāle tika nodibināta 1928. gadā, tās darbība tika apturēta 1940. gadā, taču okupācijas gados "Latvijas PEN" un "Igaunijas PEN" darbojās emigrācijā.

Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas starptautiska rakstnieku, publicistu un redaktoru organizācija "PEN" aktīvi darbojusies līdz 2004. gadam, tās vadītājs bija Knuts Skujenieks. 2018. gada 6. martā atjaunotā biedrība ir šīs organizācijas darbības turpinātāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu