Aptauja: Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju nevēlas strādāt ar citas etniskās grupas pārstāvjiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairāk nekā puse jeb 60% Latvijas iedzīvotāju nevēlas strādāt kopā ar citas etniskās grupas pārstāvjiem, īpaši romiem, uz ko norāda 33% respondentu, liecina Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Turklāt aptaujā atklājies, ka latvieši uzskata dažādas etniskās grupas par bīstamām un naidīgi noskaņotām, pat nepazīstot nevienu konkrētas tautības pārstāvi.

Kā norāda SIF, atvērtā sabiedrībā vienīgajam darba izpildes kritērijam jābūt profesionalitātei, tomēr Latvijas darba tirgū izplatīta parādība ir diskriminācija etniskās piederības dēļ.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību slēptajai diskriminācijai un aizspriedumiem, ar ko Latvijas darba tirgū nākas saskarties personām ar citu etnisko piederību, SIF sadarbībā ar vadošo darba un darbinieku meklēšanas resursu internetā "CV-Online Latvia" radījis virtuālo darba biržu "Atvērtība ir vērtība". Šajā vietnē varēs saņemt informāciju par kampaņas aktualitātēm, iesniegt savu CV vai vakanci, kā arī uzzināt, kuri uzņēmumi ir atvērti dažādībai.

"Darba birža ir auglīga vieta profesionālai izaugsmei, kas dod iespēju uzņēmumiem kļūt sociāli atbildīgākiem un ieviest dažādības principus savā vadībā, palīdzot arī Latvijas sabiedrībai tapt atvērtākai un tolerantākai," skaidroja SIF Sekretariāta direktore Aija Bauere, piebilstot, ka SIF informatīvā kampaņa "Atvērtība ir vērtība" šogad būs vērsta pret diskrimināciju etniskās piederības dēļ.

Sabiedrības integrācijas biedrības "Alternativas" valdes loceklis Kaspars Arhipovs apstiprina, ka nodarbinātībā valda slēpta diskriminācija pret romu tautības pārstāvjiem.

"Dažkārt, protams, romu tautības personai patiesi trūkst vajadzīgās kvalifikācijas, bet nereti ir pilnīgi skaidrs, ka darbs tiek atteikts tikai personas etniskās piederības dēļ. Vēl nupat biju klāt, kad manai paziņai kafejnīcā, kur ārpusē bija izkārtne "Vajadzīga trauku mazgātāja!", atteica darbu, sakot, ka tas viņiem vairs nav aktuāli. Pēc tam izkārtne vēl vairākas nedēļas netika noņemta," stāstīja Arhipovs.

SIF norāda, ka cilvēkiem ar citu etnisko piederību līdz ar profesionālajām prasmēm nereti piemīt arī unikālas valodu zināšanas, kā arī dažādu kultūru un paražu pārzināšana, kas var noderēt starptautisko attiecību veicināšanā, eksporta tirgu apgūšanā, kultūras sakaru veidošanā un citās jomās.

Piesakoties virtuālajā darba biržā "Atvērtība ir vērtība", darba devēji var apliecināt savu atvērtību dažādām sabiedrības grupām, kā arī izziņot vakanci. Savukārt darba meklētāji un citi interesenti var pieteikties jaunumiem un iesniegt savu CV.

SIF sociālā kampaņa "Atvērtība ir vērtība" notiek no 2018. līdz 2022. gadam. Katru gadu kampaņai ir cita tēma. Pērn kampaņa tika veltīta patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu. Kampaņa tiek īstenota SIF projektā "Dažādības veicināšana". Finansējums 85% apmērā piešķirts no Eiropas Sociālā fonda, bet 15% finansē Latvijas valsts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu