"Gaidīju pavēles, kurš kvadrātkilometrs "jānoslauka"..." Priesteris Mediņš atklāj Afganistānas karā piedzīvoto (50)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Priesteris Andrejs Mediņš
Priesteris Andrejs Mediņš Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Sākumā tika šķiroti bērni un sievietes, bet beigās krievu armija vairs neskatījās ne uz ko." Romas katoļu priesteris Andrejs Mediņš jaunajā raidījumā "Apollo 1h" atklāti stāsta par piedzīvoto laikā, kad dienēja Afganistānā.

Video: "Gaidīju pavēles, kurš kvadrātkilometrs "jānoslauka"." Priesteris Mediņš atklāj Afganistānas karā piedzīvoto

Mediņš atklāj, ka dienesta laikā bijis tēmētājs uz krievu raķešu šāvēja "Katjuša BM-21". Sākumā tas esot bijis "skaists laiks, skaists periods": "Sākumā dabiski, ka bija tuvcīņas un viss pārējais, kur es ieguvu pirmos ievainojumus, bet pēc tam es biju nozīmēts uz "Katjušas" par tēmētāju."

"Nevajag iedomāties, ka es tikai sēdēju kabīnē un devu komandas - vajadzēja pašam šīs simts kilogramus smagās raķetes stumt iekšā, uzlādēt un tamlīdzīgi, kas bija ļoti smagi."

"Tas nozīmē, ka cīņas pamatā notika no attāluma, tas nenotika tiešā kontaktā. Visu laiku bija jāgaida pavēles no štāba - kurš kvadrātkilometrs ir "jānoslauka". Reiz, kad šķērsojām konkrētus kišlakus, man zvanīja štāba priekšnieks un sacīja - kur Tu patlaban atrodies un kuru kvadrātkilometru šķērso? Izrādās, tas esot bijis tas kvadrātkilometrs, kurš pirms pāris dienām ar pavēli tika "noslaucīts". Tur bijis ciemats."

"Sākuma tika šķiroti bērni un sievietes, bet beigās krievu armija vairs neskatījās ne uz ko."

"Tad man noveicās visā tajā, jo ar manu dienēšanas laiku beidzās arī Maskavas līgums par desmit gadiem, kurus armija atradīsies Afganistānas robežās. Karadienesta beigās ir jāatstāj teritorija, un tad notika vistraģiskākais."

"Visas kaujas un cīņas nebija tik nežēlīgas, kā iziešana no teritorijas."

"Kā mans pulkvedis teica, tā bija krievu vislielākā kļūda - aiz savas lepnības nevis izlidot, bet iziet ar saviem spēkiem. Tas bija vistraģiskākais periods, kad bija jāšķērso Salanga, jo ļoti daudz zaldātu palika turpat kalnos un aizās."

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu