Vēbers: Turcija nevar kļūt par ES dalībvalsti (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Turcija nevar kļūt par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, trešdien paziņojis Manfrēds Vēbers, kuru Eiropas Tautas partija (EPP) izvirzījusi par savu vadošo kandidātu pirms maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Vēbers piebildis, ka gadījumā, ja viņš kļūs par Eiropas Komisijas (EK) prezidentu, iestāšanās sarunas ar Turciju tiks pārtrauktas.

Tradicionālajā Pelnu trešdienas pasākumā, kura laikā politiskie līderi karnevāla atmosfērā tiekas ar saviem atbalstītājiem, Vēbers, uzrunājot Bavārijas konservatīvo vēlētājus, norādīja, ka "ikviens vēlas labas attiecības ar Turciju, ikviens vēlas cieši sadarboties".

"Taču, ja es kļūšu par Komisijas prezidentu, es uzdošu Briseles ierēdņiem izbeigt sarunas par Turcijas uzņemšanu Eiropas Savienībā," uzsvēra Vēbers, kurš pārstāv Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas māsaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU).

Viņa paziņojums izsauca vētrainus klausītāju aplausus.

"Turcija nevar kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti, būsim atklāti," piebilda Eiropas konservatīvo kandidāts uz EK prezidenta amatu.

Oficiālās iestāšanās sarunas ar Turciju tika uzsāktas 2005. gadā, kad beidzot izdevās pārvarēt vairāku ES dalībvalstu pretestību, tām bažījoties par bloka nākotni pēc tik lielas musulmaņu valsts uzņemšanas.

Taču sarunu temps bijis ļoti gauss un pēc 2016. gadā Turcijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma tās faktiski apstājušās, jo Ankara puču izmantojusi kā ieganstu vēl aktīvākai politiskās opozīcijas un neatkarīgās preses apklusināšanai.

Lai gan sarunas šobrīd faktiski ir iesaldētas, starp ES dalībvalstīm nav vienprātības, vai tās būtu oficiāli pārtraucamas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu