Valsts kontroliere: Ušakovs zinājis par izšķērdību "Rīgas satiksmē" un pieļāvis to (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa pārliecināta, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") kā kapitāldaļu turētājs ir atbildīgs par daudzu gadu garumā pieļauto izsaimniekošanu uzņēmumā "Rīgas satiksme", vēsta TV3 Ziņas.

Uzņēmumā "Rīgas satiksme" konstatētā izšķērdība valsts kontrolierei nav pārsteigums. 

"Ja mēs runājam par "Rīgas karte" norēķinu sistēmu, tad Valsts kontrole jau 2010. gadā norādīja, ka šīs sistēma nav ieviesta tādā veidā, ka to darītu labs un rūpīgs saimnieks. Nav izvērtētā ne funkcionalitāte, nav izvērtēts, ka šī sistēma būs ārkārtīgi dārga," norāda Krūmiņa.

Toreiz zaudējumi no nesaimnieciskās rīcības lēsti pie 15 miljoniem. Rīgas mērs Nils Ušakovs tika informēts, taču Krūmiņa saņēma ieteikumu nejaukties, vēsta TV3 Ziņas.

"Es diezgan labi atceros viņa publiskos paziņojumus, kas bija apmēram tādi: ka tas ir politiskais pasūtījums, ka Valsts kontrole jaucās tajā, kur tai nav jājaucas, ka vadīt uzņēmumu nav valsts kontroles uzdevums. Noteikti tur nebija nekādas intereses šo jautājumu sakārtot," atceras Krūmiņa.

Par spīti daudzajiem skandāliem, desmit gadu laikā Ušakovs nerosināja uzņēmuma lietderības auditu. Iespējams, tas būtu novērsis to, ka tiek runāts par uzņēmuma maksātnespēju.

» KNAB par kukuļošanu aizturējis uzņēmēju un "Rīgas satiksmes" amatpersonu Brandavu

"Ja mēs skatāmies to pašu degvielas iepirkumu, lielākie zaudējumi ar degvielas iepirkumu bija 2016. un 2017. gados, tā kā to varēja konstatēt jau tad," pauž bijušais "Rīgas satiksmes" pagaidu vadītājs Anrijs Matīss. "Arī par citām lietām - "Rīgas kartes" maksājumi visu laiku pieauga un to varēja konstatēt jau labu laiku. Kāpēc tas viss vajadzīgs? Tikai tāpēc, ka lai nav jāprasa lielāka dotācija no Rīgas budžeta. Ja būtu mazāk izdevumu, būtu arī mazāk zaudējumi."

Pašlaik Ušakova atbildību vērtē pašvaldību lietu ministrija, un jau secināts, ka viņš nav nodrošinājis kontroles sistēmu "Rīgas satiksmē", kā arī, iespējams, pārkāpis likumu, vēsta TV3 Ziņas.

"Atbildība par kontroles sistēmu atbilstoši likumam ir vienpersoniska un tā ir tikai Nilam Ušakovam kā kapitāldaļu turētājam. Ir atsevišķi jautājumi, kur Rīgas domes priekšsēdētājs nav ievērojis likumu! Dažos gadījumos ar bezdarbību, dažos gadījumos ar aktīvu darbību," norāda pašvaldību lietu ministrs Pūce.

Pūce uzsver, ka pēc pārbaudes lems ne vien par Ušakova atstādināšanu, bet arī par lūgumu tiesībsargājošajām iestādēm pārbaudīt iespējamu mēra kriminālatbildību.

Pats Ušakovs pārkāpumus savā rīcībā nesaskata. "Visu to, ko esmu darījis, esmu darījis atbilstoši likumam un saviem pienākumiem," teic mērs.

» Matīss: Rīgas sabiedriskajā transportā jāatsakās no e-talona

Savukārt Rīgas domes opozīcija norāda uz to, kā pēdējo desmit gadu laika izraudzīti "Rīgas satiksme" valdes locekļi.

"Tie ir apmēram 15 cilvēki, kurus Ušakovs ir iecēlis vienpersoniski bez konkursa. Tie visi ir vai nu "Saskaņas" vai "Gods kalpot Rīgai" biedri, kandidējuši no viņu sarakstiem vai kā savādāk pietuvināti," teic opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis (Jaunā Vienotība). 

"Kopumā desmit gados viņi ir noziedojuši "Saskaņai" un "Gods kalpot Rīgai" vairāk nekā 200 000 eiro. Skaidrs, ka viņš šo sistēmu ir veidojis un drīzāk viņam ceļš ir uz Matīsa cietumu nevis Eiroparlamentu," TV3 Ziņām pauda Ķirsis.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu