Tās nav "košļenītes". Valmierā skolēnu vidū izplatījusies zelējamā tabaka (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zelējamā tabaka jeb "Snus"; ilustratīvs foto.
Zelējamā tabaka jeb "Snus"; ilustratīvs foto. Foto: AFP / Scanpix

Valmierā vairāku skolēnu vecāki satraukušies par zelējamās tabakas izplatību pusaudžu vidū, vēsta "Vidzemes televīzija".

Dzirdēti gadījumi, kad zelējamā tabaka tirgota un izplatīta pie skolām.

Par to informēta Valsts policija, kura, sadarbojoties ar skolotājiem, šo faktu arī konstatējusi - pie kāda jaunieša tika atrasta zelējamā tabaka, ko bija paredzēts pārdot tālāk.

Latvijā un citās Eiropas Savienības valstīs, izņemot Zviedriju, zelējamo tabaku jeb "Snus" tirgot ir aizliegts, vēsta "Vidzemes televīzija".

Viena skolēna mamma, kura vēlējās palikt anonīma, pastāstīja, ka par šo situāciju uzzinājusi no sava bērna, kurš teicis - ne vien savā, bet arī citās skolās zelējamo tabaku lietojot visai daudzi vienaudži.

"Meitenes mazāk, bet reti kurš zēns starp trīspadsmit, četrpadsmitgadniekiem nelieto," stāsta skolēna mamma.

"Vecākās klasēs vairs nav, bet 7.-8. klase. Tā ir acīmredzot tā nenobriedušākā mērķauditorija."

Izdevies noskaidrot, ka vairākas personas skolu tuvumā piedāvā izmēģināt zelējamo tabaku, tad arī iegādāties.

Lai apturētu zelējamās tabakas tālāku izplatību, svarīgi, lai informāciju sniedz gan vecāki, gan skolotāji, uzsver Valsts policija.

Bijuši vecāki, kuri zināja par problēmu, bet kuri nerīkojās, uzskatot, ka viņa bērnu tas neskar, vēsta "Vidzemes televīzija".

"Es teiktu, ka vecākiem tomēr ir jāpaskatās, ko pusaudzis dara un jāpārbauda viņu skolas somas, jo dažkārt tur var ieraudzīt visu kaut ko," sacīja Valmieras 5. vidusskolas sociālā pedagoģe Jolanta Krišjāne.

"Tāda maza kārbiņa - cits varbūt domā, ka tur ir elpu atsvaidzinoša viela, cits, ka varbūt mazas "košļenītes", bet patiesībā tajā atrodas vairāki tējas paciņai līdzīgi mazi spilventiņi ar šo zelējamo tabaku."

Ilgstoša zelējamās tabakas lietošana ļoti negatīvi ietekmē veselību, skaidro mediķi. Tiek kaitēts gan mutes dobumam, gan tālāk iekšējiem orgāniem, kas veicina tādas saslimšanas kā astma, citas elpceļu un plaušu slimības un arī ļaundabīgus audzējus, vēsta "Vidzemes televīzija".

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu