Raidījums: Ar Meroni saistīta kompānija tiesā apstrīd valdības aizliegumu pirkt ''Radio SWH'' (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
AS "Radio SWH" jaunās telpas "Radio SWH" biznesa centrā.
AS "Radio SWH" jaunās telpas "Radio SWH" biznesa centrā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ar prokuratūras nozīmēto Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā arestētās mantas pārvaldnieku, Šveices advokātu Rūdolfu Meroni saistīta kompānija "Media Support" tiesā apstrīdējusi tai noteikto Latvijas valdības aizliegumu pirkt "Radio SWH" akcijas, vēsta LTV raidījums "de facto".

''Radio SWH'' kā medijs ar plašu tirgus pārklājumu ir atzīts par nacionālajai drošībai nozīmīgu uzņēmumu. Likums paredz, ka šādu uzņēmumu pārdošana var notikt tikai ar valdības atļauju.

Māra Kučinska (ZZS) valdība darījumu pērn apturēja nacionālās drošības interesēs. Kučinskis raidījumam atklājis, ka valdības lēmums bija vienbalsīgs.

Lēmuma iemesli, kas balstīti drošības iestāžu atzinumos, ir valsts noslēpums.

Bet "de facto" vēsta, ka valdības ieskatā "Radio SWH" pircējs sniedzis nepatiesu informāciju.

"Media Support" lēmumu apstrīdējusi, uzskatot valdības apgalvojumus par nepatiesiem un nepamatotiem. Administratīvā apgabaltiesa ierosinājusi lietu un gaida valdības paskaidrojumus.

Par jautājuma virzību Ministru kabinetā ir atbildīgais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV). Jautājumu valdībā bija plānots skatīt šonedēļ, bet Nemiro skaidrojis, ka lemšana atlikta.

Valsts drošības dienests un Satversmes aizsardzības birojs nebija pievienojuši visu informāciju, jo vairākiem ministriem, tostarp Nemiro, aizvien nav pielaides darbam ar valsts noslēpumu.

"De facto" ziņo, ka tikmēr valdības koalīcijas partijas "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš nesen apmeklējis koncertu kopā ar "Media Support" vadītāju Aivaru Gobiņu. Abi nofotografēti uz "Arēna Rīga" balkona un ložā.

Kaimiņš raidījumam skaidrojis, ka 8. martā devās uz koncertu ar savu draudzeni un draugu Gobiņu. Runājuši par koncertu un, iespējams, arī par ēdienu, bet ne par "Radio SWH" darījumu.

"Par "Radio SWH" man nav vispār nekāda sapratne, ko jūs savā pielādētajā jautājumā gribat no manis dabūt ārā," raidījumam sacīja deputāts.

"De facto" norāda, ka Gobiņš ieņem nozīmīgus amatus Ventspils tranzīta uzņēmumos, kurus kontrolē Meroni.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tiek veikta izmeklēšana, kurā viens no virzieniem ir naudas darījumi starp Meroni pārvaldītajiem uzņēmumiem un Kaimiņu.

Par Kaimiņa un Gobiņa attiecībām šogad demonstratīvi devās liecināt arī bijušais Kaimiņa sabiedrotais Aldis Gobzems, atgādina raidījums. Savukārt Valsts policija izmeklē iespējamu piesavināšanos vienā no Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem.

Kaimiņš "de facto" apgalvoja, ka par "Radio SWH" ar valdības ministriem no savas partijas nav runājis.

Nemiro sacīja, ka pagaidām nav bijušas indikācijas, ka kāds no ministriem gribētu mainīt valdības noraidošo pozīciju "Radio SWH" pārdošanā.

"Media Support" LTV raidījumam nesniedza komentāru par vēršanos tiesā.

LETA jau ziņoja, ka Austrijā reģistrētajai firmai "Baltic News Network GmbH" piederošais "Media Support" pērn rudenī iegādājās Tatjanai Tolstajai piederošos 80% "Radio SWH" akciju. "Latvijas Avīze" vēstīja, ka darījuma summa esot 2,2 miljoni eiro.

Darījuma mērķis bija pilnveidot biznesa portfeli un turpināt veiksmīgi attīstīt radio potenciālu, aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Gobiņš. Viņš apgalvoja, ka "Media Support" savā darbībā ievēro "mediju politiku, kas balstās uz demokrātijas un vārda brīvības principiem".

Kā ''Baltic News Network'' patiesā labuma guvēja Uzņēmumu reģistrā norādīta Urzula Haranda, kas tiek uzskatīta par Meroni uzticības personu.

LETA jau vēstīja, ka "Radio SWH" 2017. gadā strādāja ar 2,696 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 6,6% vairāk nekā gadu iepriekš, taču cieta zaudējumus 14 517 eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" informācija. Finanšu rādītāji par pagājušo gadu vēl publiski nav pieejami.

Uzņēmums dibināts 1993. gada aprīlī, un tās pamatkapitāls ir 2,536 miljoni eiro.

"Media Support" dibināta 2011. gadā, tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kā liecina "Firmas.lv" dati, uzņēmuma apgrozījums tā pastāvēšanas vēsturē nav pārsniedzis pusmiljonu eiro, bet peļņa - 30 000 eiro. Finansiāli veiksmīgākais uzņēmumam bija 2017. gads, kad apgrozījums bija 407 348 eiro, bet peļņa - 29 992 eiro. Laika posmā no 2012. gada līdz 2016. gadam uzņēmuma apgrozījums bija robežās no 230 000 līdz 290 000 eiro.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu