RD plāni slēgt laimētavas draud ar gariem un dārgiem tiesas procesiem, norāda aizstāve (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Spēļu zāle; ilustratīvs foto.
Spēļu zāle; ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Gadījumā, ja Rīgas domes (RD) vadība tiešām slēgs visas spēļu zāles pilsētā, tas pilsētas budžetam draud ar ilgstošiem un dārgiem tiesas procesiem, šādu nostāju pauda advokāte, biroja "Kronbergs Čukste LEVIN" partnere Vineta Čukste - Jurjeva.

Advokāte uzsvēra, ka potenciālajam lēmumam ir prognozējamas gan juridiskas, gan finansiālas negatīvas sekas.

Čukste - Jurjeva norādīja, ka Azartspēļu un izložu likums, kas šo jautājumu regulē, skaidri pasaka, kur nedrīkst organizēt azartspēles - valsts iestādēs, baznīcās un kulta celtnēs, ārstniecības un izglītības iestāžu ēkās, dienesta viesnīcās un vēl sešās vietās, kā arī to tuvumā.

Protams, ja domei izdosies atrast šādas vietas, tad tur bez ierunām spēļu vietas ir jāslēdz, norādīja advokāte.

Tāpat likuma 42. panta 3. daļa paredz, ka pašvaldības dome var neatļaut azartspēļu organizēšanu konkrētā vietā, ja tas rada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu.

Taču interešu aizskārums ir jāpierāda, un nepietiek tikai ar vispārīgiem apgalvojumiem, ka viss ir slikti vai kādam kas nepatīk.

Čukste-Jurjeva atgādināja, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) nesen publiski izteicās, ka jebkurš vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra lēmums, kas acīmredzot skars viņa atcelšanu no amata vai saistītu tēmu, tikšot pārsūdzēts tiesā.

Taču vēl drošāk varot prognozēt, ka arī katrs Ušakova lēmums par azartspēļu vietu slēgšanu tiks pārsūdzēts. Administratīvā procesa likuma 85.pantā ir skaidri pateikts, kādos gadījumos var notikt tiesiska administratīvā akta atcelšana, un uzņēmējiem ir likumīgs pamats vērsties tiesā.

"Uzņēmēji, uzsākot biznesu un ieguldot līdzekļus, tiesiski paļāvās uz Rīgas domes izsniegtām atļaujām. Pašvaldība apliecināja, ka viss atbilst likumam. Lai tagad pašvaldība atsauktu pašas izdotu licenci, jābūt ļoti stipriem argumentiem par to, ka laika gaitā kaut kas ir mainījies, - piemēram, varbūt blakus spēļu zālei uzbūvēta baznīca," skaidroja Čukste-Jurjeva.

Advokāte secina, ka gaidāmie tiesas procesi nozīmē - no pilsētas budžeta nāksies apmaksāt tiesas procesus. Pārsūdzības acīmredzot tiks iesniegtas par katru zāli, skatītas vismaz divās instancēs, un tas nebūs lēti.

Tāpat var nākties kompensēt zaudējumus, tajā skaitā telpu, kurās atrodas spēļu vietas, īpašniekiem.

"Aicinājums atturēties no bezjēdzīgas budžeta naudas tērēšanas laikam jau nav arguments politiķiem, zinot viņu nevērību pret naudas ceļiem "Rīgas satiksmē". Tāpat viņus arī diezin vai uztrauc, ka tajā hipotētiskajā gadījumā, ja azartspēles Rīgā patiešām tiek aizliegtas, samazināsies ieņēmumi budžetā, bet zāļu apmeklētāji lielākoties pāries spēlēt interneta vietnēs, kas nodokļus maksā jau gluži citu valstu budžetos. Taču varbūt nepatīkamā perspektīva varētu vismaz ieinteresēt tos politiskos spēkus, kas reāli gatavojas pārņemt varu galvaspilsētā un kam nāksies apmaksāt Ušakova "vekseļus". Kā vienmēr - jāmaksā būs no pilsētas budžeta," sacīja Čukste - Jurjeva.

Jau ziņots, ka Rīgas dome tuvākajā laikā plāno slēgt spēļu zāles visā galvaspilsētas administratīvajā teritorijā - gan centrā, gan apkaimēs jeb mikrorajonos.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzdevis Juridiskajai pārvaldei sadarbībā ar Pilsētas Attīstības departamentu, pamatojoties uz Azartspēļu likuma normu, sagatavot domei lēmumu projektus par izsniegto atļauju atvērt spēļu zāles un organizēt attiecīgas azartspēles atcelšanu visā Rīgas administratīvajā teritorijā, izņemot četru un piecu zvaigžņu viesnīcas.

Minētā likuma norma paredz, ka gadījumā, ja azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā rada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu, pašvaldība ar motivētu lēmumu ir tiesīga atcelt izsniegto atļauju atvērt kazino, spēļu zāli, bingo zāli, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu un organizēt attiecīgās azartspēles konkrētajās telpās.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu