Turpmāk solārijus varēs apmeklēt tikai pilngadīgās personas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Solārijs. Ilustratīvs attēls.
Solārijs. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

No nākamās nedēļas solārijos drīkstēs sauļoties tikai pilngadīgas personas. Līdz šim Latvijā jaunieši pirmo reizi solāriju iemēģinājuši vidēji jau no 14 gadu vecuma - tas ir ļoti zems vidējais vecums - tā uzskata Veselības ministrijā.

Tāpēc nolemts no 1. aprīļa kosmētiskā iedeguma pakalpojumu atļaut tikai no 18 gadu vecuma.

Solāriji ir gatavi likumdošanas izmaiņām, tā stāsta Latvijas Sauļošanās un solāriju asociācijas pārstāvis Ģirts Ģederts.

Noteikumos iekļauts pienākums pakalpojuma sniedzējam pārliecināties par personas vecumu. Tas tiks darīts. Tāpat turpmāk solārija klientam būs jāaizpilda anketa, apliecinot savu informētību par veselības riskiem, kas saistīti ar pakalpojuma saņemšanu.

"Jā, būs varbūt vairāk papīru, kā līdz šim, bet anketas ir iespiestas, sataisītas un gaidām 1. aprīli. Debatēt pret likumdēvēju, it sevišķi, ja viņš, izstrādājot likumu, neprasa nozares profesionāļu viedokli, neprasot citu ārstu viedokli, tikai dermatologu, būtu lieki," komentē Ģederts.

Sauļošanās un solāriju asociācijā uzskata, ka solāriji nav kaitīgi veselībai, galvenais - jāatceras par sauļošanās devu.

Tikmēr biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" vadītājs Raimonds Karls pauž pretēju viedokli.

Mākslīgais iedegums Latvijā ir pazīstams 25 gadus, un pēdējā laikā pie dermatologiem arvien vairāk vēršas pacienti, kuri savulaik to ir baudījuši. Pārsvarā viņiem ir 40-45 gadi.

"Mēs redzam - gan palielināts ādas veidojumu skaits, gan diemžēl starp viņiem redzam arvien biežāk un vairāk tos veidojumus, par kuriem neviens no mums nesapņo. Tie ir ādas audzēji, tai skaitā - arī melanoma," uzsver Karls.

1985. gadā - kopš ir izveidots Vēža reģistrs - ar melanomu slimoja 87 pacienti, bet šobrīd to skaits pieaudzis gandrīz trīs reizes.

Ik gadu no šīs saslimšanas bojā iet 90 pacientu.

Latvijā solāriju skaits sarūk. Šobrīd solārija pakalpojumus sniedz 346 vietās. Taču vēl pirms diviem gadiem, pēc Sauļošanās un solāriju asociācijas aplēsēm, darbojās daudz vairāk - 2000 solāriju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu