Ar sapni par dārzu un pavasari. Acs melanomas slimnieka stāsts (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Kad Ivans uzzināja baiso diagnozi - acs melanoma - viņam bija vien 25 gadi. "Nenāca prātā, ka man, jaunam cilvēkam, varētu būt vēzis," stāsta vīrietis, piebilstot, ka ārstēšanās ir dārga, tāpēc nākotnes izredzes - neskaidras.

Melanomu visbiežāk pazīst kā ļaundabīgu audzēju, kas skar ādu, taču ik gadu Latvijā pāris desmiti cilvēku saslimst arī ar citu šīs slimības formu - acs melanomu. Tā attīstās straujāk, agresīvāk un ir grūtāk ārstējama.

Ar acs melanomu jau septiņus gadus cīnās arī 32 gadus vecais Ivans Hmiļs no Bauskas. Kaut gan metastātiskas melanomas ārstēšanai valsts kopš pērnā gada sākusi kompensēt efektīvas jaunas zāles, acs melanomas pacientiem tās diemžēl apmaksātas netiek.
Ar acs melanomu jau septiņus gadus cīnās arī 32 gadus vecais Ivans Hmiļs no Bauskas. Kaut gan metastātiskas melanomas ārstēšanai valsts kopš pērnā gada sākusi kompensēt efektīvas jaunas zāles, acs melanomas pacientiem tās diemžēl apmaksātas netiek. Foto: Publicitātes foto

Vēzi atklāj jau 3. stadijā

"Ļoti gaidu pavasari, kad kļūs siltāks. Varēšu atkal pastrādāt dārzā, kaut ko iestādīt. Dārzs man ir pavisam maziņš. Daži augļu koki, zāļu tējas aug, bet man daudz nevajag," par saviem sapņiem stāsta Ivans.

Kaut gan slimības dēļ jaunais vīrietis vienu aci neatgriezeniski zaudējis, mazo dārziņu viņš joprojām spēj apkopt saviem spēkiem. Apturēt smago slimību gan nē, jo zāļu iegādei ik pēc trīs nedēļām nepieciešama ļoti liela nauda - vairāk kā 4300 eiro. Tāpēc Ivans ļoti cer uz iedzīvotāju atbalstu un ziedojumiem. Patlaban saziedoti vairāk kā 13 000 eiro.

Par savu diagnozi Ivans uzzināja pirms septiņiem gadiem.

Vienā dienā pēkšņi sākās sāpes acī, pasliktinājās redze, apkārtējie priekšmeti it kā zaudēja kontūras, redzes lauku aizēnoja tumšs plankums.

Vizītē pie vietējā acu ārsta Bauskā atklājās, ka redzes pārbaudes tabulā Ivans nespēj saskatīt pat vislielāko zīmju rindu.

Pēc mēneša ārsts Jelgavā apstiprināja biedējošu diagnozi - "acs melanoma", un nosūtīja uz slimnīcu.

"Būtu zinājis, ka lieta tik nopietna, būtu steidzies ātrāk pie ārsta, jo ar šo slimību svarīga ir katra diena.

Bet nenāca taču prātā, ka man, jaunam cilvēkam, varētu būt vēzis, turklāt acī," spriež Ivans.

Diemžēl audzējs tika atklāts jau 3. stadijā, kad lāzeroperāciju vairs nevarēja veikt, tāpēc Ivans tika nosūtīts uz staru terapiju Tallinas klīnikā. Ārstēšanās rezultāti bija labi, audzējs samazinājās, redze uzlabojās. Diemžēl 2017. gadā slimība atgriezās ar jaunu sparu un attīstījās metastāzes aknās, turklāt tik plaši, ka operēt nebija iespējams.

Jaunas zāles, kas pagarina dzīvi

Ivans sāka ārstēšanos ar interferonu, kas deva labus rezultātus, metastāzes aknās samazinājās, taču vienā brīdī zāles vairs nelīdzēja. No ķīmijterapeites Ivans uzzinājis, ka apturēt metastāžu augšanu var palīdzēt efektīvs jaunākās paaudzes medikaments. Kaut gan valsts pērn metastātiskas melanomas pacientiem šīs zāles sākusi apmaksāt un daudzos gadījumos tās būtiski, par vairākiem gadiem, spēj pagarināt dzīves ilgumu, acs melanomas pacientiem tās diemžēl nekompensē.

Jaunais vīrietis atzīst, ka dzīvē vienmēr spējis pats sevi nodrošināt, jau no 15 gadu vecuma vienmēr strādājis un pelnījis. Arī visu slimības laiku līdz pat pērnā gada nogalei Ivans turpinājis strādāt. Pēdējā darbavieta bijusi lielveikala Maxima noliktavā. Tagad gan viņš ir "uz slimības lapas", jo ārstēšanās prasa spēkus. Ļoti lielu atbalstu sniedz vecāki, kuriem Ivans ir vienīgais dēls.

"Nav viegli iet lūgt, lai kāds par tevi parūpējas, bet manā gadījumā citas izejas nav, ja gribu dzīvot," skumīgi saka Ivans.

Kā tiek kompensētas zāles?

Nacionālais veselības dienests pērn decembrī piešķīris Ivanam individuālu zāļu kompensāciju 14 tūkstošu eiro apmērā. Taču dzīvību glābjošās zāles maksā ievērojami vairāk - 83,3 tūkstošus eiro. Tāpēc Ivans vērsies pie organizācijas Ziedot.lv un lūdz sabiedrības atbalstu zāļu iegādei, kas ir viņa vienīgā cerība.

Ivans ir apbēdināts, ka valsts atvēlētā individuālā zāļu kompensācija summa netiek izsniegta visa uzreiz, bet gan sadalīta 12 mēnešu garumā. "Cerēju, ka par valsts naudu varēšu iegādāties zāles vismaz pirmajiem pāris mēnešiem, kamēr meklēju līdzekļus. Bet izrādās, ka valsts piešķirtie 14,2 tūkstoši tiek sadalīti uz visu gadu, kas manā gadījumā ir tikai 197,6 eiro par vienu zāļu iepakojumu.

Ja man nav savas naudas, ko piemaksāt, valsts naudu nevaru saņemt un atliek lūgt ziedojumus," apbēdināts ir Ivans.

Lai terapiju sāktu pēc iespējas ātrāk, pirmās trīs zāļu devas decembrī Ivans iegādājies par saviem un ģimenes līdzekļiem, taču vairāk naudas nav. Marta beigās viņš dosies uz Latvijas Onkoloģijas centru, lai pārbaudītu, cik iedarbīga bijusi jauno zāļu lietošana.

"Šobrīd jūtos labi un ceru uz labiem rezultātiem. Vienlaikus man nav skaidrs, pēc kādiem principiem valstī notiek zāļu kompensācija vēža slimniekiem," atzīst Ivans.

"Pagājušā gadā avīzēs lasīju, ka melanomas pacienti ir panākuši, ka valsts sāk apmaksāt jaunās zāles, bet kāpēc tad visiem pacientiem tomēr zāles nepietiek? Vieniem apmaksā, bet citiem jāvāc ziedojumi, ja gribi dzīvot. Vai tā ir taisnīga sistēma, ja tā šķiro cilvēkus?" domā Ivans.

Melanomas zālēm ziedoti vairāk nekā 800 00 eiro

Pēdējo gadu laikā ar Ziedot.lv starpniecību vākti ziedojumi 30 melanomas pacientiem. Kopumā savākti vairāk nekā 815 000 eiro. Par laimi, pērn valsts piešķīrusi finansējumu kompensējamo zāļu apmaksai metastātiskās melanomas pacientiem, tapēc patlaban Ziedot.lv vāc ziedojumus tikai tiem pacientiem, kas kādu iemeslu dēļ valsts finansējumu saņemt nevar, piemēram, acs melanomas slimniekiem kā Ivans Hmiļs.

Ja vēlaties atbalstīt Ivanu Hmiļu un ziedot zāļu iegādei, plašāka informācija pa ziedošanas iespējām pieejam ŠEIT.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu