Ķīnas prezidents: Rietumi ir ekonomiski, tehnoloģiski un militāri pārāki par mums (4)

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: AFP / Scanpix

Rietumiem ir ilgtermiņa ekonomiskās, tehnoloģiskās un militārās priekšrocības, salīdzinot ar Ķīnu, un Komunistiskajai partijai ir jāsaprot, ka daži cilvēki izmantos Rietumu stiprās puses, lai kritizētu sociālisma neveiksmes, atzinis Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.

Kopš stāšanās prezidenta amatā pirms sešiem gadiem Sji ir pastiprinājis centienus panākt pilnīgu partijas lojalitāti un disciplīnu, tostarp apkarojot korupciju. Sji brīdinājis, ka uz spēles likta partijas izdzīvošana.

Šogad, kad aprit 30 gadi kopš Tjaņaņmeņas laukuma demonstrāciju brutālās apspiešanas, aicinājumi pēc partijas lojalitātes izskanējuši vēl skaļāk.

Komunistiskās partijas žurnāls "Qiushi" šodien pirmo reizi publiskojis fragmentus no Sji runas, ko viņš teica 2013. gadā īsi pēc kļūšanas par Komunistiskās partijas ģenerālsekretāru. Runā Sji brīdinājis par briesmām, kas draud partijai.

Citējot marksisma teorijas pamatlicējus Kārli Marksu un Frīdrihu Engelsu, Sji pauda pārliecību, ka sociālisms nenovēršami pārspēs kapitālismu, bet tas būs garš vēsturisks process.

Sji norādīja, ka Ķīnai ir jānovērtē Rietumu attīstīto valstu ekonomiskās, tehnoloģiskās un militārās priekšrocības, piebilstot, ka tā ir objektīvā realitāte.

Sji arī sacīja, ka Ķīnai ir jāsagatavojas ilgtermiņa sadarbībai un cīņai starp abām sociālajām sistēmām.

Partijai arī jāapzinās "realitāte, ka daži cilvēki salīdzina Rietumu attīstīto valstu labās īpašības ar mūsu valsts sociālistiskās attīstības nepilnībām un kritizē to," piebilda Sji.

Lai gan partija pieļāvusi lielas kļūdas, piemēram, kultūras revolūciju, tās vēsture, vispārēji runājot, bijusi lieliska, paziņoja Sji.

Viņš sacīja, ka tie, kas kritizē revolūciju, kuras rezultātā Komunistu partija nāca pie varas 1949. gadā, vienkārši mēģina kūdīt uz partijas gāšanu, viņš piebilda.

Sji uzsvēra, ka Ķīnai jāturas pie ekonomiskajām reformām, kas tika sāktas 1978.gadā, piebilstot, ka bez tām partija būtu kritusi.

"Gan vēsture, gan realitāte rāda mums, ka tikai sociālisms var glābt Ķīnu. Tikai sociālisms ar Ķīnai raksturīgajām pazīmēm var attīstīt Ķīnu. Tas ir vēstures secinājums un tautas izvēle," pavēstīja Sji.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu