Sunim piesūkusies ērce! Kā novērst mājdzīvnieka saslimšanu ar boreliozi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Pavasaris ir laiks, kad doties ar savu mīluli baudīt pirmos siltos saules starus dabā. Bet, lai aktivitātes nebeigtos ar slimību, pēc pastaigas ar suni saimniekam jāpārbauda, vai mājdzīvniekam nav piesūkusies kāda ērce - šie kukaiņi rada draudus ne tikai cilvēka, bet arī dzīvnieka veselībai. Ērces pārnēsā dažādas slimības, un dzīvnieki pret tām nav imūni.

Mājās ērces iespējams atnest no dažādām vietām - tās var pieķerties ne tikai meža biezoknī, bet arī parkos, dārzos un pļavās. Līdzīgi kā blusas, arī ērces kož, lai barotos no asinīm.

Ērces siekalas var saturēt vairāku slimību ierosinātājus, piemēram, zināmo Laima slimību jeb boreliozi, kā arī anaplazmozi un babeziozi.

Kā izvairīties no mīluļa saslimšanas ar Laima slimību jeb boreliozi?

• Izmanto pretparazītu līdzekļus

"PetCity" klīnikā un veterinārajās aptiekās pieejami dažādi gan recepšu, gan bezrecepšu pretparazītu līdzekļi, ar kuriem saimnieks var aizsargāt savu mīluli no ērcēm un blusām - atliek vien izvēlēties sev ērtāko. Starp bezrecepšu līdzekļiem mājas mīluļu saimnieku vidū iecienītākie ir "Advantix" un "Advantage", "Pestigon", Tickless" un "Foresto".

Katra produkta aprakstu un ieteikumus tā lietošanai lasi ŠEIT.

• Vakcinē savu mīluli

Vakcinācija pret Laima slimību īpaši nepieciešama laukos dzīvojošiem mīluļiem, kuri nav piesieti pie ķēdes un var brīvi pārvietoties.

• Veic pretērču profilaksi visiem ģimenes dzīvniekiem

Par vakcīnām un citiem aizsarglīdzekļiem jāinteresējas pie vetārstiem vai arī veterinārajās aptiekās, kur speciālisti ieteiks un palīdzēs izvēlēties dzīvniekam vispiemērotāko.

• Rūpīgi apskati mājdzīvnieku pēc pastaigas

Ērces uz mājdzīvnieka ķermeņa var paslēpties visdažādākajās vietās - pēc pastaigas pārbaudīt nepieciešams ne tikai dzīvnieka galvu, muguru un vēderu. "PetCity" klīnikas veterinārārsti norāda - ērcēm patīk tumšas, mitras vietas, tāpēc nepieciešams pārbaudīt arī dzīvnieka pakaļgala apvidu un asti, ķepas, ausis un acu plakstiņus.

• Izņem ērci, ja tā piesūkusies

Piesūkusies ērce jānoņem pēc iespējas ātrāk - jo ilgāk ērce ir piesūkusies, jo lielāka iespēja baktērijām pārvietoties suņa organismā. Lai pats nesaslimtu, izvairies no ērces noņemšanas ar pirkstiem. Veterinārajās aptiekās ir nopērkams instruments, kas atgādina āķīti - to novieto starp ērci un dzīvnieka ādu un ar rotējošām kustībām ērci izceļ. Ērces ir jāizņem uzmanīgi, lietojot cimdus. Nevajadzētu ērci saspiest, jo, ja tā nerada encefalītu dzīvniekam, tā var inficēt mājdzīvnieka saimnieku.

Ja nav pieejama speciālā ērču izņemšanas ierīce, var izmantot parasto pinceti un ar rotējošām kustībām ērci izvilkt, pēc tam brūci apstrādājot ar kādu dezinficējošu šķidrumu.

• Iznīcini noņemtās ērces

Labākais veids, kā izņemto ērci iznīcināt, ir to sadedzināt.

• Pārbaudi mājdzīvnieku pie vetārsta

Pēc piesūkušās ērces noņemšanas veic boreliozes testu veterinārajā klīnikā, lai pārliecinātos, ka mājdzīvnieks nav inficējies ar slimību.

Ja 4-6 dienas pēc ērces piesūkšanās dzīvniekam parādās tādi simptomi kā atteikšanās no ēdiena, vemšana, nogurums, paaugstināta temperatūra, tad jāgriežas veterinārajā klīnikā un noteikti jāizstāsta ārstam, ka dzīvniekam bija piesūkusies ērce.

Sadarbībā ar "PetCity".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu