Vieta, kur nauda nav nepieciešama - Rīgas centrā darbu sāk neparasts veikaliņš (2)

Papildināts
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Trikotāžas izstrādājums. Ilustratīvs attēls.
Trikotāžas izstrādājums. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Vairākus mēnešus Rīgas centrā darbojas veikaliņš ar nosaukumu "Brīvbode", un galvenā iezīme ir tā, ka nauda, lai norēķinātos nav nepieciešama, vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

"Brīvbode" ir mantu apmaiņas vieta, taču tās ieceres ir plašākas.

Idejas autori vēlas to izveidot par cilvēku pulcēšanās vietu, kur mācīties, sarunāties un attīstīt jaunas idejas. Ēka Turgeņeva ielā pašlaik ir biedrības "Free Riga" aprūpē.

Vecākā gadagājuma iedzīvotāju bieži šo vietu jauc ar labdarības veikalu, tāpēc jūtas saspringi un neērti iegriežoties šādā vietā. Taču, kad cilvēki uzzina veikaliņa patieso mērķi, attieksme ātri mainās.

Kāda iedzīvotāja "Brīvbodi" ir apmeklējusi jau vairākas reizes, viņa norāda, ka šajā vietā viņai visvairāk patīk mantu apmaiņas iespēja.

"Es nesu grāmatas un arī drēbes, bet paņemu dažkārt arī sev kaut ko, iznāk ļoti noderīga apmaiņa," stāsta Gaļina.

Veikaliņš Turgeņeva ielā atrodas kopš augusta, pirms tam šādas koncepcijas bodes ir bijušas vairākkārt citās adresēs.

"Ļoti laba vieta, ka var atdot lietas, kas tev neder un citiem tās var noderēt. Lieliska iespēja atnākt, atdot savas lietas, kas var noderēt citam," norāda bodes apmeklētāja Jolanta.

Viena no "Brīvbodes" izveidotājām Alise Ziemule norāda, ka šādas vietas ideja ir aizgūta no Berlīnē esošām līdzīgām "apmaiņas bodēm".

Viņa cer, ka arī viņiem izdosies šeit attīstīt vietu, kur cilvēki var ne tikai veikt apmaiņu, bet arī labi pavadīt laiku.

"Cilvēki pierod pie šīs vietas, viņiem tā kļūst svarīga. Šādas vietas, kur nav svarīgi, cik tev ir naudas, laika, neskatoties uz to cilvēkiem ir tāda kā jauna tradīcija, hobijs un tas ir tas, kas mūs motivēja. Tai pašā laikā sargājot resursus un domājot par ilgtspējīgām idejām veikt maiņu," norāda Ziemule.

Apmeklētāji brīvbodē laipni gaidīti katru ceturtdienu no plkst. 15.00 - 19.00 Turgeņeva ielā 13, Rīgā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu