Pētījums: 55 gadu laikā ir izkusuši vairāki simti gigatonnu ledus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/ Scanpix

Pasaules ledāji laikā no 1961. gada zaudējuši vairāk nekā 9 triljonus tonnu ledus, pasaules jūras līmeni paaugstinot par 27 milimetriem, teikts jaunā pētījumā, kas publicēts žurnālā "Nature".

Starptautiska zinātnieku komanda, kuru vadīja Cīrihes Universitāte Šveicē, izmantoja klasiskos ledāju lauka novērojumus kombinācijā ar satelītu datiem, lai izrēķinātu, cik daudz ledus zaudēts vai pieaudzis 19 ledāju reģionos pasaulē.

Pētījums parādīja, ka ledāji laikā no 1961. līdz 2016. gadam zaudējuši 9625 gigatonnas ledus.

Vislielākie ledus zudumi bijuši Aļaskā, kam seko ledāji Grenlandes ledus segas malā un ledāji Andu dienvidos. Ievērojams daudzums ledus zudis arī ledājos Arktikā Kanādā un Krievijā, kā arī Svalbārā.

Ledus zudums reģistrēts arī Eiropas Alpos un Kaukāzā, taču tas bijis pārāk mazs, lai ietekmētu jūras līmeni.

Vienīgais reģions, kur 55 gadu periodā ledus daudzums pieaudzis, ir Āzijas dienvidrietumi, kur tas palielinājies par 119 gigatonnām, taču Āzijas dienvidaustrumi zaudējuši teju līdzīgu apjomu 112 gigatonnas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu