"Tuvāk NĒ!" CSDD uzsāk kampaņu par drošas distances ievērošanu, apbraucot velosipēdistus (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Droša intervāla neievērošana, pārāk tuvu apbraucot velosipēdistu, rada sadursmes risku, kas var rezultēties ne tikai lauztos kaulos, bet arī citās traumās. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atgādina velo kampaņas "Tuvāk NĒ!" ietvaros par turbulences nenovērtēto spēku. 

Video: Auto radītais turbulences spēks gāž velosipēdistus uz apmalēm, grāvjos un lauž kaulus

Tāpat kā aiz peldošas laivas var novērot ūdens virmošanu un virpuļus, arī aiz braucošas automašīnas rodas haotiski gaisa virpuļi, ko dēvē par turbulenci.

"Tā ir neatņemama automašīnu un citu lielu, ātru priekšmetu kustības izpausme. Ikviens automobilis aiz sevis atstāj gaisa virpuļu jūkli, kas kļūst arvien intensīvāks, pieaugot auto kustības ātrumam. Šis efekts ir īpaši izteikts kravas auto un autobusiem. Intensīvā, turbulentā gaisa plūsmā nokļuvuši gājēji un riteņbraucēji tiek purināti, kā rezultātā viņš var zaudēt līdzsvaru, negaidīti mainīt kustības virzienu un iekļūt satiksmes negadījumā," turbulences spēku skaidro Mg. Phys. Kristaps Bergfelds, Latvijas Universitātes Fizikas nodaļas pētnieks.

Kampaņa "Tuvāk NĒ!" skaidro "drošas telpas" principu ceļu satiksmē - automobilim apsteidzot velobraucēju, svarīgi ievērot drošu intervālu - pilsētā vismaz 1 metru, savukārt ārpus apdzīvotām vietām - vismaz 1.5 metrus.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu