Čehijā cilvēki izgājuši protestos (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/AFP/Scanpix

Tūkstošiem cilvēku Prāgā un citur Čehijā izgājuši ielās, lai protestētu pret premjerministram Andrejam Babišam pietuvinātās juristes Marijas Benešovas nominēšanu tieslietu ministra amatam.

Babišs tiek turēts aizdomās par par krāpšanos ar Eiropas Savienības (ES) subsīdijām divu miljonu eiro apmērā, bet oficiālas apsūdzības viņam vēl nav izvirzītas.

Protestētāji bažījas, ka tas var arī nenotikt, ja Benešova kļūs par tieslietu ministri.

64 gadus vecais agroķīmijas magnāts Babišs, kuru žurnāls "Forbes" atzinis par otro bagātāko cilvēku Čehijā, tiek turēts aizdomās par ļaunprātīgu ES līdzekļu izmantošanu 2007. gadā, lai izveidotu luksusa kūrortu "Stārķa ligzda".

Foto: Cilvēki Prāgā izgājuši ielās, lai protestētu pret Benešovas nominēšanu tieslietu ministra amatam

Lai saņemtu ES palīdzību mazajiem uzņēmumiem, kompānija, kas veidoja kūrortu, tika nodalīta no Babiša daudznozaru holdinga "Agrofert", bet pēc tam atkal tajā iekļauta.

Babišs paziņojis, ka neatkāpsies no amata, ja viņam tiks izvirzītas apsūdzības, un arī Čehijas prezidents Milošs Zemans, kurš ir Babiša sabiedrotais, pavēstījis, ka tādā gadījumā neplāno atcelt Babišu no premjera amata.

Līdzšinējais tieslietu ministrs Jans Kņežineks atkāpās šomēnes pēc tam, kad policija ieteica izvirzīt Babišam apsūdzības.

Zemans gatavojas šodien nominēt Benešovu tieslietu ministra amatam.

Benešova ir bijusī sociāldemokrātu deputāte un iepriekš balsojusi pret policijas lūgumu atcelt Babišam parlamentāro imunitāti. Viņa jau vienreiz ieņēmusi tieslietu ministra amatu - pārejas valdības laikā no 2013. gada jūlija līdz 2014. gada janvārim. Savukārt laikā no 1999. gada līdz 2005. gadam viņa ieņēmusi ģenerālprokurora amatu.

"Neatkarīgu tiesu", "Mēs neesam akli", "Mēs vēlamies godīgu valdību" - skandēja protestētāji, turot rokās Čehijas un ES karogus.

Protestu organizatori ziņojuši, ka bez Prāgas demonstrācijas notikušas vēl aptuveni 100 citās Čehijas pilsētās.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu