Saeimas komisija atbalsta ierosinājumu nepiešķirt jaundzimušajiem nepilsoņa statusu (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Ar pārliecinošu balsu vairākumu Saeimas komisija konceptuāli atbalstījusi Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājumu pārtraukt piešķirt nepilsoņa statusu jaundzimušajiem, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Raimonda Vējoņa sagatavotais likums paredz, ka sākot ar nākamo gadu, visi Latvijā dzimušie bērni automātiski kļūtu par Latvijas pilsoņiem, ja vien vecāki nebūs izvēlējušies citas valsts pilsonību. 

Prezidenta priekšlikums tiek vērtēts dažādi. Kategoriski pret šāda veida pilsonības piešķiršanu visiem jaundzimušajiem iestājas Jaunā konservatīvā partija un Nacionālā apvienība.

"Pilsonība, tā ir liela vērtība. Tā nav lieta, kuru var mest pakaļ, dāvināt pa labi un kreisi," izteicās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Neskatoties uz partiju nostāju, tās ir mazākumā, jo pārējie politiskie spēki ir par to, ka nepilsoņa statuss jaundzimušajiem vairs netiek piešķirts.

"Nepilsoņa statusa piešķiršana Latvijā dzimušiem bērniem nedara mums godu. Un tā ir tāda vēsture, kuras lapu, es domāju, mums būtu jāaizver šobrīd ciet," uzskata deputāte Linda Liepiņa (KPV LV).

Par šo ierosinājumu ir arī deputāti no "Jaunās Vienotības" un ZZS. Iepriekšējā sasaukumā vairums no viņiem bija pret automātisku pilsonību bērniem.

"Ja cilvēks piedzimis Latvijā pēc 30, 40 gadiem kopš neatkarības atjaunošanas, vai viņam ir jākļūst par bijušās PSRS pilsoni? Nu, tas nav pareizi!" teica deputāts Andrejs Judins (JV).

Cilvēktiesību komisijā prezidenta ierosinājums tika atbalstīts ar septiņām balsīm "par" un divām "pret". Bet galvenais lēmums vēl tiks pieņemts Saeimas sēdē.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu