VDD: Iespējams, Jaunzēlandes terorists Latvijā pētījis militāro vēsturi (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brentons Tarants.
Brentons Tarants. Foto: AP/Scanpix

Valsts drošības dienests (VDD) turpina šķetināt Jaunzēlandes terorista Brentona Taranta gaitas Latvijā. Taranta ierašanās mērķis varētu būt saistīts ar Latvijas militārās vēstures izpēti, vēsta raidījums "TV3 Ziņas"

Kā vēsta raidījums, uzbrucējam esot bijusi pastiprināta interese par Baltijas valstīm. Pērn decembrī viņš viesojies Latvijā un Igaunijā.

Informāciju par to, ko terorists Brentons varētu Latvijā darīt apkopo Valsts Drošības dienests.

"Šobrīd līdz galam nav skaidrs. Varētu būt tā, ka viņš bija pastiprināti interesējies par militāro vēsturi. Latvija ir gana laba vieta militārās vēstures interesentiem, ņemot vērā mūsu vēsturisko mantojumu," norāda Valsts Drošības dienesta priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus.

Izmeklēšanā spēkus apvieno vairākas valstis. Kopīgos spēkos tiek pētīts, kādā veidā terorists ceļo pa Eiropu un ko viņš ir darījis. 

Viena no pilsētām, ko Brentons Tarants apmeklējis, ir Saldus, tur viņš nakšņojis vietējā viesnīcā.

"Mūsu viesnīcā ir bijuši Valsts drošības dienesta darbinieki, apkopojuši informāciju, iztaujājuši darbiniekus. Tas arī ir viss, kas man ir zināms par šo lietu," saka viesnīcas īpašnieks Aldis Vanadziņš.

Patlaban Tarants atrodas maksimālās drošības cietumā Jaunzēlandē. Tiesnesis lūdzis uzbrucējam veikt psihiskās veselības pārbaudi. 

15. martā Austrālijas pilsonis Brentons Tarants Jaunzēlandē, Kraistčērčas pilsētā, sarīkoja teroraktu, kur divās mošejās nogalināja 51 cilvēku. Savu uzbrukumu viņš atrādīja sociālajā tīklā "Facebook".

Foto: Apšaude mošejās Jaunzēlandē

Kā vēsta raidījums, divas dienas pirms terorakta Brentons savā profilā bija dalījies ar Latvijas dziesmu svētku video, kurā tiek atskaņota "Līgo dziesma". Pie video viņš bija atstājis komentāru: "Šis ir tas, ko viņi grib iznīcināt!"

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu