Tiesībsarga birojs: Slimnīcā "aizmirstā" bērna lieta nonāks Eiropas Cilvēktiesību tiesā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pexels

Lieta par bērnu, kuru vairāku gadu garumā bez pamatojuma turēja psihoneiroloģiskajā slimnīcā, visticamāk nonāks Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) - tā šodien, 8. maijā, pēc slēgtas Saeimas sēdes sacīja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Pēc viņas paustā, atbildība par notikušo jāuzņemas gan Rīgas domei, kuras bāriņtiesa nenodrošināja personas pārstāvību, gan arī Labklājības ministrijai (LM) kā valstij saistībā ar nepienācīgi izvērtēto adopciju.

Tāpat Grāvere norādīja, ka jebkurā gadījumā šī jaunieša piedzīvotais bērnībā ir valsts atbildība.

"Ja tā būs, un tā droši vien būs lieta ECT, tā būs lieta pret Latviju kā valsti. Tur neviens neskatīsies, vai vainīga bija Rīgas dome vai Labklājības ministrija. Tā ir Latvijas valsts, kurai jāuzņemas atbildība par notikušo, par rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem," skaidroja Tiesībsarga biroja pārstāve.

Uz jautājumu, vai Latvija šo jautājumu varētu risināt tā, lai lieta nenonāktu ECT, Grāvere atbildēja apstiprinoši. Lieta ECT varētu nenonākt, ja valsts un cietušais panāktu izlīgumu, valstij atzīstot savu vainu un jautājot cietušajam, kā notikušo varētu kompensēt, skaidroja Grāvere.

Viņa norādīja, ka patlaban vēl jāved sarunas, un tas, kā lieta virzīsies, būs cietušā jaunieša advokāta ziņa.

Tiesībsarga biroja pārstāve norādīja, ka jaunietim neapšaubāmi jāsaņem kompensācija par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas pret viņu vairāku gadu garumā tika vērsti.

Kā iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto", valsts un pašvaldības amatpersonas pieļāvušas, ka mazs zēns uz gandrīz deviņiem gadiem tiek "aizmirsts" psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Zēnu agrīnā vecumā atņēma mātei, kuras vienīgais ienākumu avots bija ubagošana.

» "Biju svētā pārliecībā, ka viņš dzīvo labā un pārtikušā ģimenē." Bērns deviņus gadus aizmirsts psihoneiroloģiskajā slimnīcā

Bērns ar laiku nonācis adopcijā pie vientuļa vīrieša, pie kura nodzīvojis pusotru gadu. Par šo periodu vairākas iestādes savstarpēji nesaistīti Valsts policijai ziņojušas par aizdomām, ka adoptētājs bērnu seksuāli izmantojis un bijis pret viņu vardarbīgs. Taču Valsts policijā seksuālā vardarbība neesot izmeklēta, bet visi ap gadsimtu miju iesniegtie iesniegumi esot pazuduši.

Valsts policijā apstiprina, ka patlaban vīrietis atzīts par vienu no cietušajiem kriminālprocesā par piedzīvoto slimnīcā "Ainaži".

Arī par piedzīvoto adoptētāja ģimenē nesen sākts kriminālprocess.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu