Augstākais iespējamais brīdinājums par ugunsbīstamību daudzviet Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere / LETA

Daudzviet Latvijas mežos saglabājas augsta ugunsbīstamība, bet vietām valsts centrālajā daļā tā kļuvusi ļoti augsta, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Dzeltenās krāsas brīdinājums Rīgā, Vidzemē un Zemgalē nomainīts pret oranžo.

Tas ir augstākais iespējamais brīdinājums par ugunsbīstamību. Sarkanā līmeņa brīdinājumi Latvijā tiek izplatīti tikai lielu plūdu, stipras vētras vai postoša pērkona negaisa gadījumā.

Brīdinājums par ugunsbīstamību mežos spēkā jau trīs nedēļas.

Piektdien un sestdien daudzviet Latvijā līs, tomēr sausums mazināsies tikai vietām, kur pāri ies lietusgāzes, prognozē sinoptiķi. Prognozes nākamajai nedēļai pagaidām ir neskaidras, bet stiprs lietus maz iespējams.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Valsts meža dienesta informāciju 9.maijā Latvijā dzēsti vismaz 15 meža ugunsgrēki 1,76 hektāru platībā.

No 19.aprīļa Latvijas mežos izsludināts ugunsnedrošais laikposms, kas parasti ilgst līdz rudenim. Mežos un purvos aizliegts kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotas vietas, tāpat aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, veikt spridzināšanas darbus un organizēt šaušanas nodarbības, izņemot atbilstoši ierīkotas vietas.

Meža ugunsnedrošajā laikposmā aizliegts braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams ugunsgrēka dzēšanai, palīdzības sniegšanai nelaimes gadījumos un meža apsaimniekošanai.

Par ugunsdrošības noteikumu neievērošanu var piemērot gan administratīvo atbildību, gan arī kriminālatbildību. Fiziskas personas var sodīt ar naudas sodu no 30 līdz 350 eiro, bet juridiskās personas - ar naudas sodu no 70 līdz 700 eiro. Kriminālatbildība iestājas par tīšu un ļaunprātīgu meža dedzināšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu