Augstākais tornis Eiropas Savienībā. Kā tapusi leģendārā būve un kas to sagaida nākotnē? (3)

Foto: Edijs Pālens / LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Rīgas pilsētas siluets parasti asociējas ar Vecrīgas baznīcu torņiem, kas rāmi un kārtīgi sasēduši uz plaknes, taču turpat netālu, pāris pieturu attālumā, atrodas celtne, kas, neskatoties uz savu piezemēto krāsu gammu un vienkāršajām līnijām, ik dienas pārsteidz pilsētas iedzīvotājus un viesus. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados būvētais Rīgas radio un televīzijas tornis ir ne vien augstākais TV tornis Eiropas Savienībā, bet arī aktīvi nodrošina plašsaziņas apraidi un citus pakalpojumus vēl šodien. 

Tornis, kas sniedzas debesīs

Torņa celtniecība tikusi sākta 1979. gadā un ilgusi piecus gadus. Celtne būvēta tam laikam īpaši novatoriskā veidā - zem katra torņa balsta 24 līdz 27 metru dziļumā ar īpašas tehnikas un vibrācijas palīdzību tikuši ievietoti čaulpāļi jeb dzelzsbetona caurules, kas balstītas uz dolomīta slāņa un vēlāk piepildītas ar betonu. 

Tas bijis nepieciešams, ņemot vērā torņa īpatnējo atrašanās vietu uz salas, kur bijis izaicinoši šāda veida konstrukcijai nodrošināt kārtīgus pamatus.

Tornis būvēts ļoti rūpīgi - novirzes no projekta ir mērāmas vien dažos milimetros.

Īpašas ievērības cienīgs arī veids kā montēta torņa antenas daļa. Piemēram, Ostankinas televīzijas tornī (augstākajā brīvi stāvošajā celtnē pasaulē) un citos PSRS laikā veidotos torņos, antenas veidotas pa daļām, kas pēcāk ar ceļamkrāna palīdzību liktas augšā. Zaķusalas torņa antenas montāžā tikusi izmantota unikāla metode – antenas daļas metinātas uz zemes un montēšana notikusi ačgārnā secībā – no apakšas uz augšu.

Foto: Kā tika būvēts augstākais tornis Baltijas valstīs

Pēc tam vēl vairākus gadus ilgusi torņa aprīkošana līdz 1986. gada 30. decembrī no torņa tika uzsākta pastāvīga televīzijas signāla pārraide. Pilnībā darbi beigti tikai 1989. gadā. 1991. gadā 13. janvārī ap šo objektu jau bija uzslietas barikādes un garais tornis turpinājis savu dzīvi nu jau neatkarīgā Latvijas Republikā.

Uz kā turās tērauda spice?

​Torņa galvenā nesošā konstrukcija ir trīs balsti jeb kājas. Divos torņa balstos izvietoti  ātrgaitas slīpie lifti, kas 42 sekundēs spēj nogādāt apmeklētājus torņa skatu laukumā.

Trešajā balstā atrodas kāpnes un dažādas tehniskas komunikācijas.   

Centrālā torņa daļa (88 - 222 metri) ir izveidota, savienojot torņa balstus un apšujot tos ar īpašu kartenu dzelzs un alumīnija sakausējumu. Aiz centrālās daļas apšuvuma izvietotas dažādas tehniskās iekārtas. Šajā daļā darbojas vertikālais lifts. 

Vēja ietekmē iespējamās svārstības ir mazas, jo 198 metru augstumā piestiprināti trīs svārsti – katrs no tiem 10 tonnas smags. Tālāk - 146 metrus augsta antena un karogmasts, kas nodrošina radio un televīzijas apraidi 96% Latvijas teritorijas.

Torņa tehniskais resurss ir paredzēts 250 gadiem. Tornis celts, lai izturētu 7,5 balles (pēc Rihtera skalas) stipru zemestrīci. Pati Zaķusala ir 6-7 m virs jūras līmeņa. Tornim jāiztur arī maksimāls vējš – 44 m/s.

Foto: Ieskats Padomju arhitektūras pērlē - mistiski gaiteņi un elpu aizraujošas ainavas

Torņa nākotne - iekārojamākais tūrisma objekts Baltijā

Zaķusalas smailē 2019. gada 4. maijā uzvilkts Valsts karogs, bet torņa pakājē darbinieki, klienti, sadarbības partneri un interesenti var pulcējās Baltā galdauta brokastīm.

Nu tornis apmeklētājiem ir slēgts - nu 368 metrus augstajā konstrukcijā var viesoties vien tikai apraides, datu centra un citu pakalpojumu klienti.

Tas gan nav uz ilgu laiku, jo 2022. gada nogalē pānots, ka tornis atkal vērs savas durvis interesentiem - šoreiz daudz modernākā un daudzfunkcionālākā kapacitātē.

Foto: Kā plānots iekārtot Zaķusalas radio un televīzijas torņa apkaimi un struktūras

"Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta norādījis, ka paredzēts ne tikai rekonstruēt pašu torni, bet arī labiekārtot apkārtējo vidi, liekot akcentu uz Latvijas vērtībām.

Torņa rekonstrukcijas projektā asu izjūtu tīkotājiem paredzēts izveidot pastaigu ārpus torņa 220 metru augstumā, izmantojot drošības sistēmas un stiprinājumus.

» Zaķusalas televīzijas tornis mainīs vizuālo identitāti

Zemāk, 134 metru augstumā, būs izbūvēta stiklota skatu platforma, bet 97 metru augstumā būs izveidotas mazākas stikla skatu platformas. Kopumā tādas būs sešas - katrā torņa pusē pa divām mazajām platformām. Tāpat rekonstrukcijas projektā ir paredzēts 94 metru augstumā atjaunot restorānu.

Foto: Pastaigas galvu reibinošā augstumā 

VRTC valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka torņa pakājē tiks izveidots arī Zinātnes un inovāciju centrs un konferenču zāle ar 300 sēdvietām. Tāpat rekonstrukcijas plānā iekļauts aprīkot torņa fasādi ar gaismām, lai valsts svētkos torņa fasāde būtu izgaismota nacionālās krāsās.

Savukārt lielākais pienesums tornim būšot "Fuko svārsts", kas atradīsies torņa centrā un būs pieejams apmeklētājiem.

"Mēs skatāmies Ginesa rekorda virzienā - kad uzbūvēsim savu Zaķusalas torņa "Fuko svārstu", mēs pretendēsim uz divām Ginesa kategorijām - garāko un smagāko "Fuko svārstu" pasaulē," norādījis Bokta.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu