Kas notiek ar sievietes ķermeni katrā no 42 grūtniecības nedēļām?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Tā ir brīnumainākā lieta, ko spēj paveikt sievietes ķermenis - nepilna gada laikā jaunā māmiņa savā vēderā rada perfektus apstākļus, lai tajā varētu attīstīties jauna dzīvība. Par to, kādas pārmaiņas katru nedēļu piedzīvo topošās māmiņas ķermenis, vēsta amerikāņu ģimenes lietu žurnāls "Parents".

 

1. nedēļa

Ja pāris apzināti mēģina ieņemt bērniņu, šis būtu labākais laiks vēlreiz pārskatīt savus ieradumus un diētu. Būtu jāpārtrauc alkohola, cigarešu, narkotiku un dažu medicīnas zāļu lietošanu (jau no pirmās nedēļas svarīgi konsultēties ar ārstu). Labs lēmums ir sākt lietot "grūtnieču vitamīnus" ar folijskābi.

2. nedēļa

Lai arī ārēji tas var nebūt tik ļoti redzams, sievietes ķermenis jau gatavojas turpmākos mēnešus rūpēties par mazuli! Olnīcas sāk pastiprināti ražot progesteronu - hormonu, kas sagatavo dzemdi uzņemt tikko apaugļoto olšūnu jeb zigotu.

3. nedēļa

Šajā posmā sievietei var parādīties nelieli asiņaini izdalījumi, kurus dažkārt sajauc ar mēnešreizēm - tā notiek, jo olšūna savienojas ar dzemdi. Pie ārsta būtu vērts iet vien tad, ja asiņošana ir smaga un to pavada asas sāpes - tas var norādīt uz to, ka apaugļotā olšūna piestiprinājusies ne tur, kur tai vajadzētu atrasties.

» Ko drīkst un ko nedrīkst ēst, bērniņu gaidot? Uztura ieteikumi grūtniecēm

4. nedēļa

Tieši šajā mirklī daudzas sievietes saprot, ka ir stāvoklī, jo neparādās gaidītās mēnešreizes! Sievietēm parasti īpaši nepatīkami jūtīgas krūtis, bieži vien parādās arī pastiprināta oža un garša.

5. nedēļa

No vienas emocijas otrā - 5. grūtniecības nedēļu iezīmē straujas garastāvokļa maiņas, kuras izraisa pastiprināta hormonu darbība. Šī emocionalitāte saglabāsies vēl aptuveni mēnesi un var atgriezties pēdējā grūtniecības nedēļā. Svarīgi saprast, ka garastāvokļa maiņas izraisa ķermeņa pielāgošanās jaunai dzīvībai - aptuveni 10-12% sieviešu šajā periodā izjūt depresīvas sajūtas.

6. nedēļa

Nu ir laiks visiem stereotipiskajiem pieņēmumiem par grūtniecības norisi - 6. nedēļa pienāk ar sliktu dūšu, pārgurumu, galvassāpēm, aizcietējumiem, vārgumu un garastāvokļa maiņām. Ķermenis lieliem soļiem "pārkārto" visu, lai sagatavotos turpmākajiem mēnešiem!

7. nedēļa

Lai arī tas vēl nav vizuāli pārlieku pamanāms, vairums sieviešu ap šo laiku sāk pamanīt, ka viņas ir mazliet pieņēmušās svarā un viņu mīļākās bikses vairs neder tik labi, kā iepriekš. Šis būtu labs laiks sākt domāt par ērtāku apģērbu. Dažām veiksminiecēm ap šo laiku parādās "grūtniecības spīdums", taču daudzos gadījumos hormonu pārmaiņas uz sejas izsauc dažādus izsitumus un citus mošķus.

Foto: Pixabay

8. nedēļa

Sāk gribēties ēst pilnīgi un absolūti visu! Tiesa, sieviete ēd par abiem, taču vērts atcerēties, ka bērna labsajūtai pietiks ar papildus 300 kcal (600, ja gaidāmi dvīņi). Protams, lielā šokolādes tāfelīte ir kārdinoša, taču tā liks par sevi manīt arī pēc bērna nākšanas pasaulē.

9. nedēļa

Sievietes ķermenī turpina palielināties asins apjoms, tādēļ topošā māmiņa var just reiboņus un biežu vēlmi urinēt. Dažas sievietes pamanīs, ka viņām ir izspiedušās vēnas, citām var parādīties deguna asiņošana.

10. nedēļa

"Tu izskaties starojoša!" saka kolēģi un draugi, un tā patiesi ir - pastiprināta hormonālā darbība un papildus asinis padara sievietes ādu spīdīgāku un iesārtu. Pamazām palielinās arī krūtis, jo piena dziedzeri sāk gatavoties piena veidošanai!

» Slavenas pašmāju dāmas, kuras priecē ar skaistiem foto no gaidību laika

11. nedēļa

Ap šo mirkli grūtniecības pazīmes jau ir redzamākas arī apkārtējai pasaulei. Pašlaik sievietes dzemde ir aptuveni greipfrūta lielumā.

12. nedēļa

Līdz šim mirklim sievietes dzemde ir bijusi piekļauta iegurnim, taču nu tā sāk kustēties uz augšu, spiežot uz urīnpūsli. Iespējama arī redzes miglošanās - tas ir normāli un šis simptoms normāli pazūd aptuveni divus mēnešus pēc bērna nākšanas pasaulē.

13. nedēļa

Šajā posmā sieviete var sākt justies mazliet neveiklāka, kā parasti - te pie vainas būs hormons relaksīns, kurš mīkstina sievietes ķermeņa audu saites, sagatavojot to dzemdībām!

Foto: Pixabay

14. nedēļa

2. trimestris ir klāt! Ap šo laiku būtiski samazinās spontāna aborta risks un pamazām sāk stabilizēties hormonālā darbība. Sieviete sāk justies labāk, parādās vairāk enerģijas, kā arī veselīga apetīte.

15. nedēļa

Šajā mirklī sievietes var sākt pamanīt vienu no savādākajiem grūtniecības simptomiem - āda iegūst mazliet tumšāku nokrāsu, īpaši ap krūtsgaliem, padusēm un augšstilbu iekšpusē. Sievietes, kurām ir tumši mati un bāla āda, var piedzīvot tumšākas pigmentācijas izveidošanos ap acīm, degunu un vaigiem (šie simptomi parasti mazinās pēc grūtniecības, taču reti kad pazūd pavisam).

16. nedēļa

Tuk-tuk! Šajā nedēļā daudzas jaunās mammas var sajust mazliet nesaprotamas kustības savā vēderā - tie gan vēl nav kārtīga futbolista cienīgi signāli un māmiņas, kuras ir gaidībās pirmoreiz, var tās sajaukt ar parastu vēdera darbības īpatnībām.

» Pārsteidzošas tradīcijas, kas jāievēro grūtniecēm britu karaliskajā ģimenē

17. nedēļa

Tagad gan puncis ir patiesi redzams! Turpmāk dzemde kļūs arvien lielāka un lielāka (salīdzinājumam - iedomājieties, kā neliels bumbieris izaug līdz krietnas basketbola bumbas izmēriem) un sieviete var sagaidīt aptuveni puskilograma svara pieaugumu nedēļā.

18. nedēļa

Nu mazais sāk kārtīgi likt par sevi manīt ar pāris spērieniem vai grūdieniem.

19. nedēļa

Topošā māmiņa var sākt justies ne pārāk stabila uz savām kājām - tas ir normāli, jo arvien vairāk sāk mainīties sievietes ķermeņa gravitātes centrs. No svara var sākt sāpēt mugura - svarīgi staigāt ar taisnu muguru. Sāpes iespējams remdēt apsēžoties tā, lai kājas ir mazliet augstāk par vēderu, kā arī apguļoties "embrija pozā" - uz sāna un pievelkot kājas.

20. nedēļa

Grūtniecības ceļojums ir jau pusē! Par sevi atgādina arī saites, kas lēnām izstiepjas - iespējamas asas sāpes gurnu un vēdera apvidū.

Foto: Pixabay

21. nedēļa

Sievietes ķermenis izdzīvo daudzas pārmaiņas un ir tikai normāli, ja topošo māmiņu brīžam nobiedē tas, kā izmainījies viņas siluets. Galvenais - ģērbies ērti un skaisti, un censties lieki nepārdzīvot!

22. nedēļa

Var atgriezties reiboņi - šoreiz tādēļ, ka sievietei ir pazemināts asinsspiediens. Hormonu iedarbībā sievietei kļūst stiprāki nagi un biezāki mati, taču apmatojums var parādīties arī nevēlamās vietās - galvenais atcerēties, ka nedrīkst izmantot depilācijas līdzekļus!

23. nedēļa

Topošā māmiņa var sūdzēties par pazeminātiem enerģijas līmeņiem, jo tās ķermenis aktīvi dalās ar minerālvielām un vitamīniem. Laimīgā kārtā, tas viegli ir labojams ar dažādām pārtikas piedevām, par ko būtu vēlams konsultēties ar ārstu.

24. nedēļa

Daudzas sievietes izjūt libido izmaiņas - dažas jūtīgā ķermeņa dēļ nemaz pat negrib domāt par gultas dzīvi, tikmēr citām var atmosties īpaša kaisle pret savu partneri.

» Izvēle dzemdēt dzīves pilnbriedā: plusi un mīnusi

25. nedēļa

Jaunās māmiņas vēders ir gatavs kļūt krietni formīgāks - mazulim vajadzēs daudz vietas! Dzemde turpina izplesties augšup un var rasties grūtības ieelpot, taču pie tā parasti ātri vien pierod.

26. nedēļa

Ap šo nedēļu sieviete ir pieņēmusies svarā par aptuveni septiņiem kilogramiem - tajos ietilpst bērna svars, kā arī papildus asiņu, augļūdens, krūšu un placentas svars.

27. nedēļa

Šajā mirklī bērns jaunās māmiņas vēderā ir aptuveni puķkāposta izmērā un, visticamāk, spēj atšķirt sievietes balsi no citām. Jaunās māmiņas var sākt justies emocionāli spēcīgākas un agresīvākas - jānodrošina labākie apstākļi mazajai dzīvībai!

28. nedēļa

Nu tas ir izdarīts - otrais trimestris ir garām! Pēdējie trīs grūtniecības mēneši ir fiziski smagākie - papildus svars liek par sevi manīt ar muskuļu un skeleta kaulu sāpēm, kā arī var būt traucēts miega cikls un bieži trūkt elpas.

Foto: Pixabay

29. nedēļa

Daudzas sievietes piedzīvo jaunpiena izdalīšanos no krūtsgaliem - tas nav pamats trauksmei, taču komfortam parasti iesaka lietot krūštura ieliktnīšus.

30. nedēļa

Izstiepjas āda un parādās strijas (kuras gan pēc dzemdībām kļūs arvien mazāk pamanāmas). Var parādīties ādas sausums un nieze, kuru viegli iespējams mazināt ar mitrinoša krēma palīdzību.

31. nedēļa

Jaunā māmiņa var izjust hronisku nejūtību vai tirpšanu ķermeņa lejasdaļā, par ko gan nav vērts uztraukties. Iemesls ir vienkāršs - dzemde augot sāk spiest uz nerviem. Šis simptoms parasti ātri vien pāriet.

» Sports grūtniecības laikā: par vai pret?

32. nedēļa

Mazulis nu var sākt kārtīgi spiest uz iekšējiem orgāniem, radot tādus simptomus kā kuņģa skābes atvilnis, urīna nesaturēšana un elpas zudums. Nereti pazūd arī apetīte un var atgriezties viegls nelabums.

33. nedēļa

Nu sievieti var piemeklēt vieglas kontrakcijas - tiesa, nav vērts uztraukties, jo tās ātri vien pāries. Šādi sievietes ķermenis sagatavojas dzemdību procesam gan fiziski, gan psiholoģiski.

34. nedēļa

Ap šo mirkli jaunās māmiņas svars sāk normalizēties. Mazais ir jau pavisam tuvu!

Foto: Pixabay

35. nedēļa

Viens no pēdējo grūtniecības "metru" indikatoriem ir biezi rozā vai pat mazliet asiņaini izdalījumi no vagīnas - tas novērojams tādēļ, ka sāk pilēt gļotu "korķis", kas pasargā dzemdes kanālu no baktērijām un citiem mošķiem! Sievietei nevajadzētu krist panikā - tas nenozīmē, ka sākas dzemdības!

 » Punču ballīte - viss, kas tev par to jāzina

36. nedēļa

Ap šo laiku sieviete varētu ievērot, ka vēders ir it kā kļuvis vieglāks - tas tādēļ, ka mazulis ir noslīdējis zemāk un gatavojas ieņemt dzemdībām nepieciešamo pozīciju. Palielinās arī piena dziedzeri.

37. nedēļa

Jaunā māmiņa sāk fiziski un psiholoģiski nobriest dzemdībām - tas var notikt kuru katru mirkli!

38. - 42. nedēļa

Bērns var pieteikties kuru katru mirkli, tādēļ jābūt gatavībā rīkoties! Ārstu noteiktajos datumos dzemdē mazāk kā pieci procenti sieviešu, tādēļ jaunajai māmiņai nav pamata satraukumam, ja viss notiek mazliet ātrāk vai vēlāk, nekā plānots - bērnam viss ir kārtībā!

Jaunās māmiņas bieži vien uztraucas par augļūdens noiešanu publiskā vietā - arī tam nav pamata, jo parasti par dzemdību sākšanos liecina vien pāris lāses, kas dod pietiekami daudz laika sazināties ar ārstu un sākt doties uz slimnīcu. Par lielā brīža pienākšanu parasti liecina arī vidēja stipruma krampji. Pamazām veras dzemdes kakls, kas izplešas līdz pat septiņu centimetru platumam.

Tad sākas īstās kontrakcijas. Tās nav iespējams sajaukt ne ar ko citu - katrs saspringuma uzplūds ilgst aptuveni minūti. Pēc tam, kad bērns ir atradis savu ceļu šajā pasaulē, māmiņai atliek vēl tikt vaļā no mazuļa "mājiņas" - placentas.

Nu tas ir noticis! Pasaulē ir nākusi jauna dzīvība un šim ceļojumam sākusies garākā un interesantākā fāze!

​​Raksts tapis sadarbībā ar Magnesium Diasporal Direkt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu